Μήνυμα ΔΝΤ σε κυβέρνηση: Μειώστε το αφορολόγητο, τρέξτε τους πλειστηριασμούς

Μήνυμα ΔΝΤ σε κυβέρνηση: Μειώστε το αφορολόγητο, τρέξτε τους πλειστηριασμούς

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:36 Δημιουργία 07/03/19, 09:24
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για την έξοδο στις αγορές με την έκδοση του 10 ετούς ομολόγου έρχεται να «χαλάσει» η σημερινή έκθεση του ΔΝΤ. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι η έξοδος στις αγορές έγινε πριν την έκθεση του Ταμείου, οι θέσεις του οποίου αποτελούν «ευαγγέλιο» για τις αγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες το ΔΝΤ θα επιμείνει στο θέμα των τραπεζών και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς εμποδίζει τις τράπεζες από το να επιτελέσουν τον βασικό τους ρόλο, δηλαδή την χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Το ταμείο εκτιμά ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει μεγάλο δίχτυ ασφαλείας για τους δανειολήπτες και θα ζητά από την κυβέρνηση να επιταχύνει τους πλειστηριασμούς.

H πλήρης εφαρμογή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι σημαντική για να μειώσουν οι τράπεζες τα υψηλά αποθέματα κόκκινων δανείων μεσοπρόθεσμα, θα τονίζεται στην έκθεση.

Επίσης το ΔΝΤ θα καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει σε μείωση του αφορολόγητου από 1 Ιανουαρίου 2020. Το μέτρο αυτό, το ΔΝΤ, θα το εντάσσει στην πρόταση για αλλαγή του μείγματος οικονομικής πολιτικής και να εστιάσει στη μείωση των φόρων νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ταμείο θα τονίζει εμφατικά πως η συγκεκριμένη μείωση των φορολογικών βαρών πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τη μείωση του αφορολογήτου από την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ακόμη το ΔΝΤ θα ασκεί κριτική στην απόφαση της κυβέρνηση να προχωρήσει σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%, καθώς θα έχει σημαντική επίπτωση στην ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Το ΔΝΤ, στις 25 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του κλιμακίου του στην Αθήνα είχε ανακοινώσει τα εξής για τις τράπεζες: «Η αποκατάσταση της πιστωτικής επέκτασης προς όφελος της ανάπτυξης θα απαιτήσει ταχείες, ολοκληρωμένες και καλά συντονισμένες δράσεις για την αποκατάσταση των ισολογισμών. Απαιτούνται συντονισμένα βήματα από βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς για την υποστήριξη των προσπαθειών των τραπεζών να επιτύχουν ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL). Οι αρχές θα πρέπει να επανεξετάσουν τον σχεδιασμό του πλαισίου αφερεγγυότητας των νοικοκυριών και να διευκολύνουν την αποτελεσματική χρήση ηλεκτρονικών δημοπρασιών και εξωδικαστικής ρύθμισης. Τα δημόσια οικονομικά θα μπορούσαν να στηρίξουν τις προσπάθειες που βασίζονται στην αγορά για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας μιας τέτοιας στρατηγικής θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνολικό τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεών της στους τραπεζικούς ισολογισμούς και το χρέος. Αυτά τα βήματα, σε συνδυασμό με άλλες προσπάθειες, όπως η βελτίωση της εσωτερικής διακυβέρνησης, θα συμβάλουν στην αποκατάσταση της κερδοφορίας και στην ανάπτυξη κεφαλαίων και αποθεμάτων ρευστότητας».

Αν σου άρεσε κάνε