Ανοίγει ο δρόμος για την εκ νέου πώληση των λιγνιτών σε Μελίτη και Μεγαλόπολη

Ανοίγει ο δρόμος για την εκ νέου πώληση των λιγνιτών σε Μελίτη και Μεγαλόπολη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:11 Δημιουργία 07/03/19, 11:34

Τον δρόμο για τη διεξαγωγή ενός νέου διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη ανοίγει σχετική τροπολογία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η οποία εντάχθηκε στο σχέδιο νόμου «Έρευνα, εκμετάλλευση και διαχείριση του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σύσταση Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, ιδιοκτησιακός διαχωρισμός δικτύων διανομής φυσικού αερίου και άλλες διατάξεις», που είναι έτοιμο να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η νέα διαγωνιστική διαδικασία, μετά το «ναυάγιο», ξεκινά από μηδενική βάση, που σημαίνει πως πέρα από τους γνωστούς-παλιούς «μνηστήρες», στην κούρσα διεκδίκησης έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές, με γνώση του χαρτοφυλακίου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και ανεξάρτητοι από τη ΔΕΗ.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως ακόμη δεν έχει γίνει σαφές το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα «τρέχει» ο διαγωνισμός. Γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ολοκληρωθεί εντός επτά ημερών από την ανάρτηση της πρόσκλησης στην ιστοσελίδα της ΔΕΗ.

Τέλος, σχετικά με τον Όσον αφορά τον περιορισμό για τη χαμηλότερη προσφορά που θα μπορεί να γίνει αποδεκτή, αυτός θα τεθεί βάσει του ότι αυτή τη φορά θα είναι υποχρεωτική η λήψη γνωμοδότησης σχετικά με το δίκαιο και εύλογο της συναλλαγής (Fairness Opinion), ενώ καθίσταται προαιρετική η διενέργεια αποτίμησης.

Αν σου άρεσε κάνε