Σε «παγίδα» χαμηλής ανάπτυξης η οικονομία

Σε «παγίδα» χαμηλής ανάπτυξης η οικονομία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:07 Δημιουργία 08/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ επιβεβαιώνουν τον εγκλωβισμό της ελληνικής οικονομίας στην «παγίδα» της χαμηλής ανάπτυξης, ενώ στο κενό πέφτει το «αφήγημα» του Αλέξη Τσίπρα για τα περί... «εκτίναξης σαν ελατήριο».

Η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε ένα φαύλο κύκλο υπερφορολόγησης και χαμηλών ρυθμών ανάπτυξης, τη στιγμή μάλιστα που η Ευρωζώνη εισέρχεται σε ακριβώς αντίθετη τροχιά.

Η συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για την επιβολή ενός πολυετούς «κύματος» υπερφορολόγησης έχει επιπτώσεις στην προσέλκυση επενδύσεων, που θεωρούνται καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Για ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα κινείται σε λάθος κατεύθυνση. Η ανάπτυξη θυσιάζεται στο «βωμό» της επίτευξης ενός αχρείαστου θηριώδους υπερ-πλεονάσματος.

Οι υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις «πνίγουν» την επιχειρηματικότητα και περιορίζουν τη ζήτηση. Οι δημόσιες - εθνικές και συγχρηματοδοτούμενες - επενδύσεις παραμένουν καθηλωμένες. Η οικονομία συνεχίζει να υποφέρει από την αποεπένδυση.

Ανάπτυξη ακούμε, αλλά ανάπτυξη δεν βλέπουμε…

Η φορολογική «αφαίμαξη» των πολιτών προκειμένου να βγουν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της κυβέρνησης.

Το ερώτημα είναι, πώς θα έρθει η ανάπτυξη, χωρίς ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά με υψηλές, ληστρικές φορολογίες, οι οποίες επιβάλλονται στο βωμό του πλεονάσματος;

Αρνητική έκπληξη αποτέλεσε η πορεία της οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018 καθώς το ΑΕΠ συρρικνώθηκε οριακά, κατά -0,1%, τερματίζοντας μια ανοδική πορεία εννέα διαδοχικών τριμήνων.

Η μείωση αποδίδεται στην υπερφορολόγηση, τις αντιαναπτυξιακές εισφορές αλλά και τη συγκράτηση που προκαλεί, ειδικά στο σκέλος των επενδύσεων, η ανησυχία για μια μακρά προεκλογική περίοδο.

Αναλυτικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν το τέταρτο τρίμηνο υποχώρησε κατά -0,1% σε τριμηνιαία βάση, ενώ σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2017 σημείωσε άνοδο κατά 1,6%. Η αδύναμη εικόνα του τέταρτου τριμήνου οδήγησε το ΑΕΠ σε αύξηση κατά 1,9% για το 2018, επίδοση χαμηλότερη των εκτιμήσεων της Κομισιόν που ανάμενε +2% και τους στόχους της κυβέρνησης για +2,1%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι στο 4ο τρίμηνο συνεχίστηκε η μεγάλη πτώση των επενδύσεων (πτώση στον ακαθάριστο σχηματισμό παγίου κεφαλαίου κατά 23% το 3ο τρίμηνο και κατά 27,2% το 4ο τρίμηνο του 2018). Περιορισμένη ήταν η άνοδος της τελικής καταναλωτικής δαπάνης (κατά 0,3%) με τον ιδιωτικό τομέα να είναι η μόνη πηγή στήριξης, αφού καταγράφεται μείωση της δαπάνης του κράτους κατά 1,4%.

Σε ετήσια βάση, η πτώση στην κρατική δαπάνη ήταν ακόμη μεγαλύτερη, της τάξης του 2,5%.

Αν σου άρεσε κάνε