«Γυρίζει» η κλεψύδρα για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ

«Γυρίζει» η κλεψύδρα για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:20 Δημιουργία 08/03/19, 10:17

Από σήμερα, Παρασκευή θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για το νέο διαγωνισμό πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ σε Μελίτη και Μεγαλόπολη.

Η κλεψύδρα θα γυρίσει αμέσως μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της εισηγμένης, αφότου δημοσιευτεί η δημόσια πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Η διαγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί εντός ενός σφιχτού χρονοδιαγράμματος. Θα ξεκινήσει με την πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα ολοκληρωθεί έως τις 8 Μαΐου με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Παναγιωτάκης σημείωσε πως οι υποψήφιοι θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ενδιαφέρον μέχρι τις 15 Μαρτίου. Ο ίδιος, μάλιστα, κάλεσε τόσο τους παλιούς «μνηστήρες» όσο και νέους «παίκτες» να συμμετάσχουν στην κούρσα διεκδίκησης των μονάδων.

Ο πρόεδρος της εισηγμένης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως «δεν θα πουλήσουμε αν οι ενδιαφερόμενοι δώσουν προσφορές που να δείχνουν διασφάλιση κερδών σε μόλις 1 με 2 χρόνια».

«Εμείς θα προσλάβουμε και εκτιμητή (σ.σ. είναι προαιρετικό με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο) και θα λάβουμε υπόψη εμπορικές συναλλαγές στην Ευρώπη, αλλά και την προηγούμενη αποτίμηση, όπως προβλέπει η τροπολογία που ψηφίστηκε χθες», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος εξακολουθεί να αξιολογεί και τις δύο μονάδες, ως «κερδοφόρες». Τόνισε, μάλιστα, πως Κινέζοι επενδυτές «φλερτάρουν» με το σενάριο συμμετοχής τους στο διαγωνισμό υπό τα νέα δεδομένα, επικαλούμενος τις επαφές του στο Πεκίνο, ενώ συγκρατημένος εμφανίστηκε για τους Ρώσους, που συνάντησε στο περιθώριο του Φόρουμ των Δελφών.

Το χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επενδυτές θα έχουν διάστημα μιας εβδομάδας, δηλαδή μέχρι την άλλη Παρασκευή προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Όσοι συμμετείχαν στον προηγούμενο διαγωνισμό θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον μόνο με μια υπεύθυνη δήλωση, που θα αναφέρει ότι δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σε σχέση με πριν. Πιθανοί νέοι επενδυτές θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον με μια υπεύθυνη δήλωση ότι θα προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την πορεία του διαγωνισμού ενώ θα υπογράψουν και NDA (non disclosure agreement) για να αποκτήσουν πρόσβαση στο VDR του διαγωνισμού.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα ακολουθήσει ένα διάστημα 20 ημερών έως ενός μήνα, κατά το οποίο θα γίνουν οι κρίσιμες διαβουλεύσεις για το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA).

Μόλις ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις, σε διάστημα μίας εβδομάδας θα γνωστοποιηθεί το οριστικό SPA.

Ακολούθως θα δοθεί μία ακόμη εβδομάδα περιθώριο για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών ενώ ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη του προτιμητέου στο διάστημα 5 έως 8 Μαΐου πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αν σου άρεσε κάνε