ΟΑΕΔ: Νέα επιχειρηματικά προγράμματα με ποσόστωση υπέρ των γυναικών

ΟΑΕΔ: Νέα επιχειρηματικά προγράμματα με ποσόστωση υπέρ των γυναικών

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 16:23 Δημιουργία 08/03/19, 16:12

Στην απασχόληση των Ελληνίδων αναφέρθηκε η διοικητής του ΟΑΕΔ, μιλώντας στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» με αφορμή την ημέρα της γυναίκας, ανακοινώνοντας -μεταξύ άλλων- νέα επιχειρηματικά προγράμματα με ποσόστωση φύλου, κάνοντας όμως και ειδική μνεία στην μη αμειβόμενη εργασία στην οποία «πρωταγωνιστούν» οι γυναίκες σε αναλογία 3 προς 1, έναντι των ανδρών.

Ειδικότερα, η διοικητής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη, διαπίστωσε ότι το χάσμα μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποσοστού ανεργίας παραμένει πολύ μεγάλο. Όπως είπε, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται στο 23% και στους άνδρες στο 14%, «το χάσμα του 9% είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν και μπαίνουν μαζικά στην αγορά εργασίας , όπως και μέσα στην κρίση, γιατί ήθελαν να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα και συνεχίζουν και τώρα να συμμετέχουν …» συμπλήρωσε η κ. Καραμεσίνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ΟΑΕΔ στα ενεργά προγράμματά του σήμερα δεν έχει άμεση «σηματοδότηση φύλου» (π.χ. περισσότερα μόρια για γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες), αλλά «υπάρχουν άλλα κριτήρια που οδηγούν στο να συμμετέχουν περισσότερο οι γυναίκες. Παρακολουθούμε τη σύνθεση φύλου των ωφελουμένων, τα ποσοστά ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο από τους άνδρες και στα προγράμματα απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης» υπογράμμισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ.

Ακόμα, η Μαρία Καραμεσίνη τόνισε πως «ρητή αναφορά στο φύλο υπάρχει και θα υπάρξει στα προγράμματα επιχειρηματικότητας που έπονται, σε αυτά θα υπάρχει ποσόστωση φύλου». «Τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι από γυναίκες. Υπάρχει ποσοστό 60% στα προγράμματα αυτά για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων των γυναικών» διευκρίνισε.

Ενώ, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες κατηγορίες γυναικών πιο ευάλωτες, όπως στα μονογονεϊκά νοικοκυριά όπου επικεφαλής είναι, κυρίως, γυναίκες. «Αυτά πριμοδοτούνται με περισσότερα μόρια στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» είπε.

Καταλήγοντας, η κ. Καραμεσίνη υπενθύμισε τα ποσοστά της μη αμειβόμενης εργασίας. «Ξεχνάμε ότι ένας πολύ μεγάλος όγκος της συνολικά παρεχόμενης εργασίας στην οικονομία είναι η μη αμειβόμενη εργασία, που είναι αόρατη, γιατί πραγματοποιείται εντός του σπιτιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι επιτελείται από τις γυναίκες, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία του ΟΗΕ και του ILO, τα οποία δείχνουν ότι στον κόσμο συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76%» δήλωσε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ. «Είναι πολύ σημαντικό, γιατί, χωρίς αυτήν τη μη αμειβόμενη εργασία, δεν υπάρχει η κοινωνία μας» σχολίασε η κ. Καραμεσίνη.




Αν σου άρεσε κάνε