«Θυσιάζουν» το 1 δισ. και «παζαρεύουν» το διάδοχο του νόμου Κατσέλη

«Θυσιάζουν» το 1 δισ. και «παζαρεύουν» το διάδοχο του νόμου Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 09:57 Δημιουργία 11/03/19, 09:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Αν και τα «βλέμματα» του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένα στα φιλολαϊκά μέτρα ενόψει εκλογών, εντούτοις τώρα η δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση Τσίπρα είναι η λύση της διαδοχής του νόμου Κατσέλη.

Προς το παρόν φαίνεται να «θυσιάζει» τη δόση των περίπου 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για να επιχειρήσει ένα ύστατο «παζάρι» για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ο υπουργός Οικονομικών μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα στις Βρυξέλλες χωρίς συμφωνία για το νέο νόμο Κατσέλη, που ήταν το «κλειδί» για την εκταμίευσης της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.

Ο κ. Τσακαλώτος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να επιδιώξει πολιτική συμφωνία για το θέμα της προστασίας της α΄κατοικίας.

Σημειώνεται πως η βασική διαφορά κυβέρνησης και των θεσμών αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία να ισχύσει όχι μόνο για όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, αλλά και για χιλιάδες έμπορους και επαγγελματίες, που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιδιώκει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως αν θα θεωρηθούν οικονομικά ασθενείς, για να λάβουν επιδότηση δόσης ρυθμισμένου δανείου από το Δημόσιο.

Αντίθετα, οι θεσμοί επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθούν στην προστασία οφειλές που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και να εξαιρούνται όσοι δανειολήπτες έχουν πτωχευτική ικανότητα ή για τους οποίους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ζητήσει τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Πάντως η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι εντός της εβδομάδος θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα αντικαταστήσει το «νόμο Κατσέλη».

Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας αμέσως μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, του υπουργού Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, η διαδικασία βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Ερωτηθείς, παράλληλα, για το εάν έχει επέλθει συμφωνία με τους θεσμούς για το διάδοχο σχήμα του «νόμου Κατσέλη», υποστήριξε ότι φαίνεται να υπάρχει συμφωνία.

«Το κρίσιμο θέμα είναι τα επιχειρηματικά δάνεια. Εγώ προβλέπω ότι θα περιλαμβάνονται και τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτός κι αν έχουμε ανατροπές» υπογράμμισε.

Η ΕΚΤ

Βαρύνοντα λόγο στο νέο καθεστώς θα έχει η ΕΚΤ. Η ΕΚΤ υποστήριξε ότι το σχέδιο νόμου που της απέστειλε η κυβέρνηση στις 22 Φεβρουαρίου, δεν συνοδεύεται από εκτίμηση επιπτώσεων σε επίπεδο χρηματοπιστωτικό ή οικονομικό.

Εκτιμά ακόμη, ότι το σχέδιο νόμου μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα πιστωτικά ιδρύματα, ιδίως όσον αφορά την κεφαλαιακή επάρκεια, τις ανάγκες σχηματισμού προβλέψεων και την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού τους, καθώς αυτά ενδέχεται να υποχρεωθούν σε προσαρμογές των όρων αποτίμησης των δανειακών τους χαρτοφυλακίων. Κάτι τέτοιο - σύμφωνα πάντα με την ΕΚΤ - θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στα επίπεδα προβλέψεων και στο κεφάλαιο των πιστωτικών ιδρυμάτων λόγω της αβεβαιότητας που το σχέδιο νόμου εισάγει ενδεικτικά, σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσώπων που εν τέλει θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στις διατάξεις του, το ποσό της οφειλής που θα συμπεριληφθεί, το ύψος των περικοπών (haircuts) που θα εφαρμοστούν και την αποτίμηση που η εισαγωγή του ενδέχεται να καταστήσει αναγκαία για εποπτικούς και λογιστικούς σκοπούς.

Το σχέδιο νόμου ενδέχεται ακόμη να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις πωλήσεις δανείων και στις τιτλοποιήσεις, καθώς επιτρέπει σε οφειλές που τιτλοποιούνται βάσει του νόμου 3156/2003 για ομολογιακά δάνεια, τιτλοποίηση απαιτήσεων και απαιτήσεων από ακίνητα και άλλες διατάξεις, καθώς και σε οφειλές που μεταβιβάζονται βάσει του νόμου για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να ρυθμίζονται και βάσει των διατάξεών του, παρέχει δε νομική προστασία σε ένα ευρύ φάσμα οφειλών που περιλαμβάνουν και τις επιχειρηματικές.

Αν σου άρεσε κάνε