«Κίτρινη κάρτα» για την προστασία της κύριας κατοικίας

«Κίτρινη κάρτα» για την προστασία της κύριας κατοικίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:10 Δημιουργία 12/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

«Κίτρινη κάρτα» έβγαλε το Eurogroup στην Αθήνα όσον αφορά το «καυτό» ζήτημα του νέου καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Αν και η κυβέρνηση ήλπιζε σε πολιτική λύση, εντούτοις το χάσμα ανάμεσα σε δανειστές και ελληνική πλευρά ως προς το παραπάνω «μέτωπο» είναι ακόμη μεγάλο, με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να αναβάλλουν την εκταμίευση την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα για τον Απρίλιο.

Οι θεσμοί εναποθέτουν μεγάλη σημασία στο εν λόγω μέτρο, καθώς θα επηρεάσει τις τράπεζες που ήδη βαρύνονται από μεγάλο αριθμό «κόκκινων» δανείων.

Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να ρίξει σημαντικά τα περουσιαακά κριτήρια των οφειλετών που θα προστατευτούν με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Την ίδια ώρα στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία να ισχύσει όχι μόνο για όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, αλλά και για χιλιάδες έμπορους και επαγγελματίες, που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιδιώκει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως αν θα θεωρηθούν οικονομικά ασθενείς, για να λάβουν επιδότηση δόσης ρυθμισμένου δανείου από το Δημόσιο.

Αντίθετα, οι θεσμοί επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθούν στην προστασία οφειλές που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και να εξαιρούνται όσοι δανειολήπτες έχουν πτωχευτική ικανότητα ή για τους οποίους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ζητήσει τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Προσπάθεια να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι

Παρά τις «κίτρινες» κάρτες που έδειξαν στην κυβέρνησης οι δανειστές προσπάθησαν να κρατήσουν ιδιαίτερα χαμηλούς τόνους, ενόψει των ευρωεκλογών, και δεν θέλησαν να ανοίξουν και πάλι… ελληνικό ζήτημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κορυφαίοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιχείρησαν να κατευνάσουν τις όποιες ανησυχίες, διαβεβαιώνοντας πως σε γενικές γραμμές η χώρα μας είναι εντός στόχων όσον αφορά τις μεταρρυθμιστικές υποχρεώσεις της.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε πως μολονότι θα ήταν πρόωρο να συμφωνηθεί αποδέσμευση της δόσης έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος. Εκτίμησε πως η συμφωνία αποτελεί ζήτημα ημερών, προσθέτοντας πως η Αθήνα έχει υλοποιήσει 13 από τα 16 προαπαιτούμενα που είχαν θέσει οι εταίροι, αν και τα προαπαιτούμενα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί προ εβδομάδων.

Σε παραπλήσιο μήκος κύματος κινήθηκε ο πρόεδρος του Eurogroup, αναφέροντας προσερχόμενος πως έχει θετική εικόνα για τις εξελίξεις στην Ελλάδα κι ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία για την πρώτη κατοικία. Χαιρέτισε ακόμα ως «σπουδαίο μαντάτο» την πετυχημένη έκδοση 10ετούς ομολόγου στις αρχές της εβδομάδας.

Η Ελλάδα είναι «εντός τροχιάς» σε γενικές γραμμές δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις.

Αν σου άρεσε κάνε