ΔΝΤ: Βαρύς ο «πέλεκυς» από τα αναδρομικά

ΔΝΤ: Βαρύς ο «πέλεκυς» από τα αναδρομικά

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 13:29 Δημιουργία 12/03/19, 13:25

Σαφές προειδοποιητικό μήνυμα για τις δημοσιονομικές συνέπειες δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά συνταξιούχων και δημοσίων υπαλλήλων στέλνει το ΔΝΤ σε ειδικό κεφάλαιο της έκθεσής του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης.

Το Ταμείο κάνει λόγο για δημοσιονομικούς κινδύνους ύψους 9,5 δισ. ευρώ για αναδρομικές πληρωμές επιδομάτων και συντάξεων αλλά και πρόσθετες ετήσιες δαπάνες κοντά στο 1% του ΑΕΠ.

Πιο αναλυτικά, με βάση τους υπολογισμούς του ΔΝΤ, η ετήσια εφαρμογή των αποφάσεων για τους συνταξιούχους ανέρχεται σε περίπου 0,75% του ΑΕΠ, ενώ για τους δημόσιους υπαλλήλους σε 0,25%.

Μάλιστα, στην ίδια έκθεση αναφέρεται η δαπάνη της τάξης του 0,4% του ΑΕΠ στον προϋπολογισμό του 2018, λόγω των δικαστικών αποφάσεων για τα ειδικά μισθολόγια και τους ένστολους.

Για τους συνταξιούχους, το Ταμείο «βλέπει» κόστος ύψους 6,4 δις. ευρώ σε επίπεδο καθαρών πληρωμών, αν εφαρμοστεί η αναδρομική πληρωμή των ποσών, που «κουρεύτηκαν», μέτρο που στη συνέχεια κρίθηκε «αντισυνταγματικό».

Το ΔΝΤ σημειώνει δε ότι παράλληλα θα υπάρχουν και μελλοντικές επιβαρύνσεις στους προϋπολογισμούς, με ετήσιες δαπάνες 0,75% του ΑΕΠ για τις συντάξεις και 0,25% για τους μισθούς στο δημόσιο.

«Εάν η μεταρρύθμιση του 2016 αντιστραφεί πλήρως, το πρόσθετο ετήσιο κόστος θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 2%-4% του ΑΕΠ», τονίζει. «Υπάρχουν κι άλλοι πιθανοί κίνδυνοι, που βρίσκονται σε πολύ πρώιμο στάδιο για να αξιολογηθούν», συμπληρώνει.

Αν σου άρεσε κάνε