Επιτάχυνση πλειστηριασμών και αποδυνάμωση της προστασίας της α΄κατοικίας

Επιτάχυνση πλειστηριασμών και αποδυνάμωση της προστασίας της α΄κατοικίας

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:22 Δημιουργία 13/03/19, 08:15
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Το ΔΝΤ δεν αναφέρεται πλέον στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης, όμως τονίζει ως βασική προτεραιότητα την ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών, αν όχι με νέες εκδόσεις μετοχών, για τις οποίες δεν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, πάντως με προσφυγή στην αγορά ομολόγων για την έκδοση τίτλων που συνυπολογίζονται στα ίδια κεφάλαια.

Το Ταμείο ωστόσο δεν προτείνει ανακεφαλαιοποίηση των ιδρυμάτων, όπως παλαιότερα, καλώντας τουναντίον την κυβέρνηση να αποδυναμώσει το πλαίσιο προστασίας για την πρώτη κατοικία και να άρει κάθε εμπόδιο στην λειτουργία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Σε κάθε περίπτωση του ΔΝΤ υπογραμμίζει πως οι αδυναμίες των τραπεζών πρέπει να διευθετηθούν το ταχύτερο δυνατό καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν βαθιές ροές χρηματοδότησης ανάμεσα στο κράτος και τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Το Ταμείο χαρακτηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα «σοβαρά ευάλωτο» , κυρίως λόγω του υψηλού αποθέματος προβληματικών ανοιγμάτων (NPEs), ενώ επισημαίνει ότι η σχέση κράτους – τραπεζών εγκυμονεί κινδύνους για το Δημόσιο, αλλά και για τις τράπεζες. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ταμείου, για κάθε 100 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων των κρατικών τίτλων η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών θα μειώνεται κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Το ΔΝΤ υπολογίζει πως η έκθεση των ελληνικών τραπεζών στο δημόσιο χρέος ισοδυναμεί σχεδόν με το 180% του «πυρήνα» των κεφαλαίων που έχουν αθροιστικά για την μέτρηση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Εάν η απόδοση των ελληνικών ομολόγων χειροτερέψει κατά μία μονάδα, ο δείκτης επάρκειας των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα μειωθεί κατά περίπου μισή μονάδα κατά μέσο όρο, εκτιμούν οι αναλυτές του Ταμείου.

Στο μέτωπο των τραπεζών, το ΔΝΤ επισημαίνει εκ νέου τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που τον Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε περίπου 87 δισεκατομμύρια ευρώ, συμφωνώντας με τους υπόλοιπους θεσμούς πως αυτό εμποδίζει την απρόσκοπτη «φρέσκια» χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Το Ταμείο επισημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου το οποίο εξυπηρετείται είναι αμφίβολη, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, και της «αδύναμης κουλτούρας πληρωμών». Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι, με βάση το ΔΝΤ, αργή, κυρίως στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών.

Ο νέος νόμος Κατσέλη και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Την ίδια ώρα την ανησυχία του ΔΝΤ για το πως θα διαμορφωθεί η νέα ρύθμιση που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη, εξέφρασε ο επικεφαλής του κλιμακίου του Ταμείου για την Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν, με αφορμή την πρώτη έκθεση του Ταμείου για την Ελλάδα στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης. Συγκεκριμένα, επισημαίνει τον κίνδυνο να διευρυνθεί ο αριθμός των δικαιούχων εν όψει εκλογών και τονίζει ότι θα πρέπει να ενταθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Το προσωπικό του Ταμείου καλεί τις ελληνικές αρχές και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να αξιολογήσουν προσεκτικά και ολοκληρωμένα την αποτελεσματικότητα λύσεων με κρατική παρέμβαση, εκτιμώντας την επίδραση στους τραπεζικούς ισολογισμούς και στον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και τον ηθικό κίνδυνο. Επίσης, τονίζει ότι θα πρέπει να γίνει συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχεδίου που θα προετοιμάσει και θα υποστηρίξει η κυβέρνηση.

Αν σου άρεσε κάνε