Tώρα «διώχνουν» και... το ΔΝΤ

Tώρα «διώχνουν» και... το ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:34 Δημιουργία 14/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Μετά την… έξοδο από τα μνημόνια η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται να «πουλήσει» επικοινωνιακά στους ψηφοφόρους της την «εκδίωξη» του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ενόψει των εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας χθες Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα γίνει πράξη το σχέδιο για να φύγει το ΔΝΤ.

Μάλιστα ειδικά για το Ταμείο ανέφερε ότι «κάποιοι θέλουν να είναι εδώ», για να συμπληρώσει με νόημα ότι «εμείς έχουμε σχέδιο για να πάψει να είναι εδώ και σύντομα θα το κάνουμε πράξη», επανερχόμενος στους σχεδιασμούς πρόωρης εξόφλησης του ΔΝΤ.

‘Ομως η μετα-Μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί ως έχει ακόμα κι αν η χώρα εξαγοράσει μέρος ή το σύνολο των δανείων που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που δήλωσε προσφάτως ο ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις.

Και θα εκδίδει εκθέσεις οι οποίες θα αποτελούν «ευαγγέλιο» για τις αγορές, στις οποίες θα απευθυνόμαστε όλο και πιο συχνά. Και εάν οι εκθέσεις όπως η τελευταία είναι δυσμενείς για την οικονομία, τόσο θα αυξάνεται και το κόστος δανεισμού της χώρας.

Μάλιστα σημείωσε πως το Ταμείο δεν έχει ενημερωθεί επισήμως από την Αθήνα για την φερόμενη πρόθεση της κυβέρνησης να προβεί σε εξαγορά.

Η απόφαση για εξαγορά πάντως ανήκει αμιγώς στην ελληνική κυβέρνηση και τυχόν εξαγορά θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους αποπληρωμής του χρέους – καθώς η βοήθεια του ΔΝΤ συνοδεύεται από σαφώς υψηλότερο επιτόκιο σε σχέση με τα δάνεια της ευρωζώνης.

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης στο ΔΝΤ, πίσω από Αργεντινή και Ουκρανία και η χώρα μας οφείλει περίπου 9,4 δισεκατομμύρια ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το χρέος προς το Ταμείο κανονικά αναμένεται να εξοφληθεί σε βάθος πενταετίας από σήμερα, με ετήσιες δόσεις της τάξης των 1,7 δισεκ. ευρώ έως το 2023 και μία τελευταία δόση περίπου 400 εκατ. το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής τουλάχιστον 5,4 δισεκ. ευρώ. Τέτοια κίνηση θα μείωνε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, καθώς τα δάνεια του Ταμείου φέρουν σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από την βοήθεια που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι.

Αν σου άρεσε κάνε