«Κύμα» πλειστηριασμών παρασέρνει στο σφυρί πάνω από 30.000 ακίνητα

«Κύμα» πλειστηριασμών παρασέρνει στο σφυρί πάνω από 30.000 ακίνητα

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 10:25 Δημιουργία 15/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Πάνω 550 ακίνητα, εκ των οποίων 140 κατοικίες, βγαίνουν στο σφυρί μέχρι το τέλος του μήνα.

Το 2019, στο «σφυρί» αναμένεται να βγουν πάνω από 30.000 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών, με τον κλοιό να σφίγγει για όσους δεν θα μπορέσουν να βρεθούν κάτω από την ομπρέλα προστασίας του νέου πλαισίου για την πρώτη κατοικία.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί 30.529 πλειστηριασμοί ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, με ημερομηνία εκτέλεσης έως τον Σεπτέμβριο του 2019.

Μάλιστα, με δεδομένο ότι το πρόβλημα των κόκκινων δανείων παραμένει μεγάλο, αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα οι τράπεζες, στην προσπάθειά τους να το αντιμετωπίσουν δραστικά, θα εντατικοποιήσουν τις κινήσεις τους έναντι των κόκκινων δανειοληπτών.

Από τον Φεβρουάριο του 2018, όταν και ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μέσω της ειδικής πλατφόρμας, μέχρι και σήμερα έχουν γίνει 21.103 πλειστηριασμοί ακινήτων και κινητών στοιχείων.

Από την «σεισάχθεια» που υποσχόταν η κυβέρνηση Τσίπρα το 2015 και παρά το τέλος των μνημονίων, όπως η ίδια διατυμπανίζει, περάσαμε στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και μάλιστα με διαδικασίες fast track.

Τα ακίνητα εκποιούνται γρηγορότερα σε νέες μειωμένες τιμές που θα κινούνται πολύ κάτω από τις εμπορικές αξίες. Ο στόχος προφανής: να βρεθούν ενδιαφερόμενοι αγοραστές για να φύγουν από τα χέρια των τραπεζών και του Δημοσίου τα ακίνητα των κόκκινων δανειοληπτών και οφειλετών.

Πρακτικά όλο αυτό σημαίνει ότι αρκετοί θα έρθουν αντιμέτωποι με το δράμα των πλειστηριασμών.

Υπενθυμίζεται ότι παρά το "τέλος των μνημονίων" ισχύει κανονικά η διάταξη που προβλέπει επιτρέπονται οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, ακόμη και της πρώτης κατοικίας, για τα χρέη των πολιτών προς το κράτος (εφορίες - ασφαλιστικά ταμεία).

Με άλλα λόγια το ελληνικό Δημόσιο μπορεί να βγάζει μαζικά στο «σφυρί» κινητά και ακίνητα οφειλετών για χρέη από 500 ευρώ και άνω. Για την ώρα πάντως βγαίνουν στο σφυρί ακίνητα για πολύ μεγαλύτερες οφειλές ενώ για επικοινωνιακούς λόγους προτεραιότητα δίνεται στα ακίνητα των επωνύμων.

Με την κυβέρνηση Σαμαρά δεν έγινε ούτε ένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, όλες οι κατοικίες έως 300.000 ήταν προστατευμένες με άλλον νόμο, εκτός του νόμου Κατσέλη.

Σήμερα επί αριστερής κυβέρνησης η προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται στον αέρα και εκτιμάται ότι χωρίς την προστασία του «νόμου Κατσέλη» ανοίγει ο δρόμος για μαζικούς πλειστηριασμούς υπέρ των τραπεζών, με αποτέλεσμα το προεκλογικό σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» να μετατρέπεται σε «κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη».

Αν σου άρεσε κάνε