Προεκλογικά παιχνίδια με τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη

Προεκλογικά παιχνίδια με τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:08 Δημιουργία 18/03/19, 08:30
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Από εβδομάδα σε εβδομάδα μετατίθεται η συμφωνία κυβέρνησης –δανειστών σχετικά με τον διάδοχο του νόμου Κατσέλη, καθυστέρηση που αποτελεί την κύρια αιτία που οι δανειστές μπλοκάρουν την εκταμίευση του 1 δις. από τα κέρδη των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν προσπαθεί να λύσει το πρόβλημα, αλλά παίζει προεκλογικά παιχνίδια, αναδεικνύοντας στην πράξη ότι

η λύση της διαδοχής του νόμου Κατσέλη αποτελεί δύσκολη εξίσωση για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Την Τετάρτη αναμένεται να έλθει στην Αθήνα ο Ντέκλαν Κοστέλο από την Κομισιόν για διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση, ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών επανέρχονται από την 1η Απριλίου.

Οι διαφορές ελληνικής κυβέρνησης και δανειστών είναι μεγάλες και η κυβέρνηση ήλπιζε σε …πολιτική λύση. Κάτι που δεν συνέβη και το Eurogroup μας μπλόκαρε τη δόση των 1 δις. ευρώ από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.

Οι θεσμοί εναποθέτουν μεγάλη σημασία στο εν λόγω μέτρο, καθώς θα επηρεάσει τις τράπεζες που ήδη βαρύνονται από μεγάλο αριθμό «κόκκινων» δανείων.

Οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να ρίξει σημαντικά τα περουσιακά κριτήρια των οφειλετών που θα προστατευτούν με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Σημειώνεται πως διαφορά κυβέρνησης και των θεσμών αφορά και στα επιχειρηματικά δάνεια.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η προστασία να ισχύσει όχι μόνο για όσους έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια, αλλά και για χιλιάδες έμπορους και επαγγελματίες, που κινδυνεύουν να χάσουν τις κατοικίες τους λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επιδιώκει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους τους οφειλέτες, ανεξαρτήτως αν θα θεωρηθούν οικονομικά ασθενείς, για να λάβουν επιδότηση δόσης ρυθμισμένου δανείου από το Δημόσιο.

Αντίθετα, οι θεσμοί επιμένουν ότι δεν θα πρέπει να υπαχθούν στην προστασία οφειλές που προέρχονται από την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας και να εξαιρούνται όσοι δανειολήπτες έχουν πτωχευτική ικανότητα ή για τους οποίους έχει εκδοθεί οριστική απόφαση για αίτηση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη ή έχουν ζητήσει τη ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Η ΕΚΤ

Η ΕΚΤ, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θέτει τα μεγαλύτερα εμπόδια, καθώς δεν είναι σε καμία περίπτωση διατεθειμένη να συναινέσει στην εφαρμογή ενός πλαισίου που αφενός θα επιβαρύνει τους τραπεζικούς ισολογισμούς και αφετέρου θα αφήνει για μία ακόμη φορά… ανοιχτή την είσοδο στους «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Ο Μάριο Ντράγκι έχει καταστήσει σαφές ότι το θέμα πρέπει να επιλυθεί με κοινωνική ευαισθησία, αλλά χωρίς να πλήττονται οι τράπεζες, που σημαίνει ότι θα πρέπει να «κόβονται» όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά δεν πληρώνουν. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ θέλει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δανειολήπτη να μην ξεπερνά το 200% της οφειλής, ενώ απαιτεί να υπάρξει ασφαλιστική δικλίδα και για το ύψος των καταθέσεων. Επιπλέον, η ΕΚΤ θέλει να υπάρξει αλλαγή στην κουλτούρα πληρωμών στην Ελλάδα και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο στο νέο πλαίσιο δεν θα μπορεί να υπαχθεί κανείς δανειολήπτης που το δάνειό του «κοκκίνισε» μετά την 1η Ιανουαρίου 2019.

Αν σου άρεσε κάνε