Προεκλογική χροιά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Προεκλογική χροιά στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 12:50 Δημιουργία 19/03/19, 12:45

Προεκλογικό χαρακτήρα επιδιώκει να δώσει η κυβέρνηση Τσίπρα στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά Ταμεία.

Αν και στο κείμενο της δεύτερης έκθεσης της Κομισιόν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης τονίζεται ξεκάθαρα η μη πρόθεση της Αθήνας να φέρει την εν λόγω ρύθμιση στο άμεσο μέλλον, εντούτοις οι ευρωεκλογές αλλάζουν το σχεδιασμό του Οικονομικού επιτελείου, το οποίο «κοιτάζει» τώρα προς το δεύτερο 15νθήμερο του Απριλίου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ έχει πέσει το σενάριο της κατάθεσης της ρύθμισης των 120 δόσεων στο δεύτερο μισό του ερχόμενου μήνα, λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών ή ακόμη και των εθνικών, αν ο Αλέξης Τσίπρας αποφασίσει να ανακατέψει την τράπουλα ολοκληρωτικά.

Σε κάθε περίπτωση, το Eurogroup της 5ης Απριλίου αποτελεί «κλειδί» για τις σχετικές αποφάσεις του Οικονομικού επιτελείου, αφού ο σχεδιασμός του προβλέπει ως βασικές προϋποθέσεις για την προώθηση των 120 δόσεων αφενός το κλείσιμο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης και αφετέρου το πράσινο φως των Ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ για την εκταμίευση της δόσης του 1 δις. ευρώ.

Πάντως, οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι το ΥΠΟΙΚ επιδιώκει να κάμψει τις ανησυχίες των θεσμών για το πλήγμα, που θα φέρει στην κουλτούρα πληρωμών ασφαλισμένων και φορολογούμενων.

Για το λόγο αυτό, η ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές θα έχει σαφείς διαφορές σε σχέση με τη ρύθμιση προς τα ασφαλιστικά ταμεία και για την ένταξη σε αυτήν θα πρέπει να πληρούνται αυστηρά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Αν σου άρεσε κάνε