Άκαρπη ακόμη μία τηλεδιάσκεψη για την πρώτη κατοικία

Άκαρπη ακόμη μία τηλεδιάσκεψη για την πρώτη κατοικία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 18:04 Δημιουργία 19/03/19, 16:51

Μία από τα ίδια και στη σημερινή τηλεδιάσκεψη των θεσμών με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης για το νέο νομικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο αποτελεί ένα από βασικά εκκρεμή προαπαιτούμενα στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Κατά τις διαβουλεύσεις της Τρίτης δεν επετεύχθη συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά επιβεβαιώθηκε και πάλι πως το χάσμα ως προς τις «καυτές» λεπτομέρειες του νέου νόμου Κατσέλη διατηρείται.

Πληροφορίες από το Οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι «ζυμώσεις» συνεχίζονται με ορίζοντα το EWG της 25ης Μαρτίου. Ειδικότερα, οι τηλεδιασκέψεις για την ανταλλαγή τεχνικών λεπτομερειών βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Σχετικά με τα «αγκάθια», οι θεσμοί εγείρουν ενστάσεις όσον αφορά την κυβερνητική πρόταση να ενταχθούν και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νέο πλαίσιο προστασίας με ενέχυρο πρώτη κατοικία.

Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για μείωση του ορίου προστασίας επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου στις 175.000 ευρώ για τους συγκεκριμένους δανειολήπτες.

Την ίδια ώρα, οι διαφωνίες αφορούν και την απαίτηση να καθιερωθεί αυστηρό πλαίσιο συνολικής περιουσίας, αλλά και «κόφτης» επί των καταθέσεων, ύψους 50.000 ευρώ, που δικαιούται να έχει ο δανειολήπτης, ποσό που θεωρήθηκε πολύ υψηλό.

Ακόμη ένα «αγκάθι» θεωρείται και το γεγονός πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη ένταξης δανειοληπτών στο νέο σχήμα, εφόσον νωρίτερα η αιτούμενη ένταξη στο νόμο Κατσέλη, είχε απορριφθεί με δικαστικές αποφάσεις λόγω απάτης.

Αν σου άρεσε κάνε