Νομιμοποιούν τις απευθείας αναθέσεις δημόσιων έργων

Νομιμοποιούν τις απευθείας αναθέσεις δημόσιων έργων

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 11:59 Δημιουργία 20/03/19, 11:47

Αλλάζει το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων με σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας, το οποίο προβλέπει -μεταξύ άλλων- την απευθείας ανάθεση δημόσιων έργων, καθιστώντας την ουσιαστικά νόμιμη και πάλι.

Νέες σημαντικές αλλαγές για τις δημόσιες συμβάσεις προβλέπει το προς συζήτηση και ψήφιση από τη Βουλή σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας «Εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016, σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους (EEL 157 της 15.06.2016). Μέτρα για την επιτάχυνση του έργου του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου προβλέπει μεγάλο αριθμό αλλαγών στο υφιστάμενο καθεστώς δημοπράτησης δημοσίων συμβάσεων, το οποίο είχε αλλάξει μόλις το 2016. Η πιο σημαντική όμως, από αυτές είναι η πρόβλεψη -του άρθρου 43 του σχεδίου νόμου- για απευθείας ανάθεση έργων.

Όπως, δηλαδή, σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, «καθορίζονται ειδικοί κανόνες για τις διαδικασίες διαπραγµάτευσης χωρίς δηµοσίευση προκήρυξης, προκειµένου να απλουστευθεί η διαδικασία ανάθεσης των συµβάσεων αυτών. Οι εξαιρέσεις που εισάγονται, όπως η µη υποχρεωτική χρήση του ΕΣΗΔΗΣ, η µη υποχρεωτική χρήση του ΕΕΕΣ ή του ΤΕΥΔ είναι δικαιολογηµένη, αφού οι διαδικασίες αυτές απευθύνονται σε έναν ή σε ορισµένους οικονοµικούς φορείς. Στις περιπτώσεις αυτές η χρήση ηλεκτρονικών µέσων ή του ΕΕΕΣ / ΤΕΥΔ κατά περίπτωση θα αποτελούσε περιττό διοικητικό φόρτο ή θα ήταν ακατάλληλα, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εν λόγω διαδικασίας».

Χωρίς διαβούλευση

Πάντως, οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου έγιναν χωρίς διαβούλευση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων. Σε επιστολή της κάνει λόγο για «αιφνιδιαστικές τροποποιήσεις άρθρων του Ν. 4412/2016 που ενσωματώθηκαν στις διατάξεις του Σχεδίου Νόμου του υπουργείου Οικονομίας. «Παρότι, όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του ως άνω σχεδίου Νόμου, οι τροποποιήσεις σκοπό έχουν τη διευκόλυνση των Αναθετουσών Αρχών στις διαδικασίες σύναψης και εκτέλεσης συμβάσεων και στην επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών, αυτές προωθήθηκαν στη Βουλή εν αγνοία των Εργοληπτικών Οργανώσεων και κυρίως της Ένωσής μας, που είναι η πλέον αντιπροσωπευτική Οργάνωση της χώρας» σημειώνει η ΠΕΔΜΕΔΕ, που αποτελεί την μόνη Εργοληπτική Οργάνωση που εκπροσωπεί την Ελλάδα στο διεθνή χώρο, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας της Κατασκευαστικής Βιομηχανίας (Fédération de l’ Industrie Européenne de la Construction – F.I.E.C.).

Αν σου άρεσε κάνε