Ο Σταθάκης διαψεύδει τα περί αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος

Ο Σταθάκης διαψεύδει τα περί αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 14:56 Δημιουργία 20/03/19, 14:52

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που έχει προκαλέσει από χθες η απόφαση της ΔΕΗ για τη σημαντική μείωση (κατά 1/3) της έκπτωσης στους συνεπείς καταναλωτές προσπάθησε την Τετάρτη ο Γιώργος Σταθάκης, σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, OPEN TV.

Ο κ. Σταθάκης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της ΔΕΗ να περιορίσει την έκπτωση συνέπειας, απάντησε: «Η ΔΕΗ αποφασίζει για τις εκπτώσεις που κάνει στους πελάτες της στο πλαίσιο του ανταγωνισμού. Είναι 100% δική της απόφαση. Αυτή ρυθμίζει την εκπτωτική της πολιτική, δεν είναι θέμα της κυβέρνησης. Την κυβέρνηση την αφορά η τιμή του ρεύματος. Έχουμε πει κατ' επανάληψη ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση στην τιμή του ρεύματος, κι αυτό είναι κυβερνητική ευθύνη». Επισήμανε, δε, ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα μειώθηκε και το 2017 και το 2018 εξαιτίας του ανταγωνισμού και των εμπορικών πολιτικών των εταιρειών.

Σχετικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ, ο υπουργός τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση ακύρωσε το σχέδιο της ΝΔ για πλήρη ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης και κατάφερε η ΔΕΗ να παραμείνει βασικός παραγωγός ενέργειας στη χώρα, προσαρμοζόμενη σ΄ ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Όσον αφορά το ζήτημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι δεν αποτελεί εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, καθώς συμφωνήθηκε η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού με διαδικασίες fast track.

Ερωτηθείς για «μάχη των μακεδονικών προϊόντων έναντι των γειτόνων μας», ο υπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας την κερδίζει, υπενθυμίζοντας ότι «μέχρι χθες 146 χώρες αναγνώριζαν τη Δημοκρατία της Μακεδονίας και η ελληνική διπλωματία σε κάθε εμπορική έκθεση ανάλωνε ώρες επί ωρών για να γράφεται το FYROM».

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι τα ελληνικά μακεδονικά προϊόντα είναι κατοχυρωμένα 100% καθώς πλέον υπάρχει μια απόλυτα καθαρή διατύπωση. «Η άλλη πλευρά πρέπει να έχει σαφέστατο μήνυμα ότι είναι το προϊόν Βόρειας Μακεδονίας. Με τη Συμφωνία απεμπλέκεται και κατοχυρώνεται ισχυρότερα όλο το σύστημα το οποίο ήταν έωλο. Μέχρι τώρα, οι παραγωγοί έπρεπε να δίνουν τη μάχη έναντι του ονόματος Δημοκρατία της Μακεδονίας που χρησιμοποιούσαν οι άλλοι. Σήμερα, η άλλη πλευρά καλείται να τηρεί την επίσημη ονομασία που είναι αναγνωρισμένη από όλους», υπογράμμισε.

Αναφορικά με την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, σήμερα, στην Ιερουσαλήμ, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι στο επίκεντρο θα βρεθεί το θέμα των υδρογονανθράκων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία πλέον αποκτά στρατηγικό ρόλο σε σχέση με την προοπτική παραγωγής με βασικό καταναλωτή την Ευρώπη. Επιπροσθέτως, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, στην Τριμερή Σύνοδο θα γίνει ρητή αναφορά στον αγωγό East Med, ενώ η υπογραφή της συμφωνίας θα γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Τέλος, σχετικά με το θέμα του ασυμβίβαστου υποψήφιου ευρωβουλευτή και βουλευτή, ο υπουργός ανέφερε ότι το ασυμβίβαστο ήταν προσωρινό, δεν υπάρχει στο 99% των ευρωπαϊκών χωρών και πλέον αίρεται. Τόνισε, δε, ότι είναι υπερβολικοί οι τόνοι που ανέβασε η ΝΔ για το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να μείνουμε σταθεροί στην ιδέα ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας».

Αν σου άρεσε κάνε