«Βράζουν» στην Κομισιόν για την πρώτη κατοικία

«Βράζουν» στην Κομισιόν για την πρώτη κατοικία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:14 Δημιουργία 20/03/19, 17:07

Την ξεκάθαρη δυσφορία τους εκφράζουν την Τετάρτη κορυφαία στελέχη της Κομισιόν για το ζήτημα αντιμετώπισης του διάδοχου νόμου Κατσέλη στην Ελλάδα, μετά από τις διαρροές της κυβέρνησης για το ότι η σχετική νομοθεσία μπορεί να φτάσει προς κατάθεση στη Βουλη μεθαύριο, Παρασκευή.

Πηγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε χαρακτηριστικά από τις Βρυξέλλες πως υπάρχουν καθημερινές επαφές σε τεχνικό επίπεδο για να βρεθεί κοινός τόπος, προσθέτουν οι ίδιες πηγές με αφορμή τις προθέσεις της κυβέρνησης να νομοθετήσει εντός της εβδομάδας για το θέμα, με «ορίζοντα» το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε με νόημα ένα θέμα είναι τι θα κατατεθεί στην ελληνική Βουλή αλλά ένα άλλο είναι τι τελικά θα νομοθετηθεί, σημειώνουν.

Οι μεγαλύτερες δυσκολίες χαρακτηρίζονται από τις ίδιες πηγές τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Το πνεύμα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είναι ότι οι τράπεζες, οι κρατικές αρχές και η Επιτροπή όλοι πρέπει να δουλέψουν μαζί, αλλά η τελική απόφαση είναι πολιτική και ανήκει στην κυβέρνηση. Επίσης σημειώνουν ότι εκτός από τη συμφωνία των τραπεζών χρειάζεται και η έγκριση της ΕΚΤ που εποπτεύει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί , έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Η απόφαση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία είναι πλέον εκτός προγράμματος ωστόσο έχει αναλάβει δεσμεύσεις, στις οποίες δεν πρέπει η όποια απόφαση για την προστασία της πρώτης κατοικίας να έχει αρνητικό αντίκτυπο και να υπάρξουν παρεκκλίσεις. Εκτός από την ΕΚΤ, σημειώνουν, έχει λόγο και η ευρωπαϊκή αρχή DGcom προκειμένου να δώσει το πράσινο φώς για την κρατική επιχορήγηση που θα αποφασίσουν οι πολιτικοί.

Αν σου άρεσε κάνε