Ξεσπά «πόλεμος» κυβέρνησης –δανειστών  για την πρώτη κατοικία

Ξεσπά «πόλεμος» κυβέρνησης –δανειστών για την πρώτη κατοικία

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 08:49 Δημιουργία 21/03/19, 08:00
Αρθρογράφος: Αλέξης Ρωμανός
ΑΛΕΞΗΣ ΡΩΜΑΝΟΣ

Δανειστές και κυβέρνηση φαίνεται ότι ετοιμάζονται για… «πόλεμο», με αφορμή το νέο νόμο προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Τα «τελεσίγραφα» των δανειστών «σβήνουν» το αφήγημα της κυβέρνησης ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχοντας βγάλει την Ελλάδα από τα μνημόνια, αποφασίζει μόνη της, χωρίς την συγκατάθεση των δανειστών.

Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μονομερώς και χωρίς τη συμφωνία των δανειστών στο νέο νομοθετικό πλαίσιο για την πρώτη κατοικία, επιχειρώντας να επωφεληθεί πολιτικά ενόψει των εκλογών.

Την ξεκάθαρη δυσφορία τους εκφράζουν κορυφαία στελέχη της Κομισιόν για το ζήτημα αντιμετώπισης του διάδοχου νόμου Κατσέλη στην Ελλάδα, μετά από τις διαρροές της κυβέρνησης για το ότι η σχετική νομοθεσία μπορεί να φτάσει προς κατάθεση στη Βουλή, αύριο, Παρασκευή.

Οι δανειστές απειλούν να μπλοκάρουν τόσο τη δόση του 1 δισ. αλλά και την αποπληρωμή των οφειλών της Ελλάδος προς το ΔΝΤ.

Όπως προσφάτως έχει γράψει το «Χ» η κυβέρνηση Τσίπρα ετοιμάζεται να «πουλήσει» επικοινωνιακά στους ψηφοφόρους της την «εκδίωξη» του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ενόψει των εκλογών.

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι σύντομα θα γίνει πράξη το σχέδιο για να φύγει το ΔΝΤ.

‘Ομως η μετα-Μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας θα συνεχιστεί ως έχει ακόμα κι αν η χώρα εξαγοράσει μέρος ή το σύνολο των δανείων που οφείλει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που δήλωσε προσφάτως ο ο εκπρόσωπος του οργανισμού Τζέρι Ράις.

Αυτή την στιγμή η Ελλάδα είναι ο τρίτος μεγαλύτερος οφειλέτης στο ΔΝΤ, πίσω από Αργεντινή και Ουκρανία και η χώρα μας οφείλει περίπου 9,4 δισεκ.ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το χρέος προς το Ταμείο κανονικά αναμένεται να εξοφληθεί σε βάθος πενταετίας από σήμερα, με ετήσιες δόσεις της τάξης των 1,7 δισ. έως το 2023 και μία τελευταία δόση περίπου 400 εκατ. το 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής τουλάχιστον 5,4 δισ. Τέτοια κίνηση θα μείωνε το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους, καθώς τα δάνεια του Ταμείου φέρουν σαφώς υψηλότερο επιτόκιο από την βοήθεια που έχουν προσφέρει οι ευρωπαίοι εταίροι.

Όμως η πρόθεση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης δεν πρόκειται να γίνει πράξη εάν δεν συναινέσει και ο ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Αν σου άρεσε κάνε