«Άκυρο» από Σολτς στο αίτημα Τσίπρα για αποχώρηση του ΔΝΤ

«Άκυρο» από Σολτς στο αίτημα Τσίπρα για αποχώρηση του ΔΝΤ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ UPD 17:14 Δημιουργία 22/03/19, 15:35

Στις αντιρρήσεις της Γερμανίας και του υπουργού Οικονομικών της χώρας, Όλαφ Σολτς, προσκρούουν οι επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης και το Αλέξη Τσίπρα για να αποχωρήσει το ΔΝΤ από την επίβλεψη της οικονομίας της χώρας μας, αναφέρει την Παρασκευή η Handelsblatt.

Ειδικότερα, το δημοσίευμα καταγράφεται καταγράφεται η θέση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην συγκεκριμένη κίνηση προκειμένου να ξεφορτωθεί ακριβά δάνεια, με επιτόκιο 5%, που έχει λάβει από το Ταμείο. Κάτι τέτοιο απαιτεί την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του EFSF που αποτελείται από τους εκπροσώπους των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Η διαφωνία έγκειται στο ότι το Βερολίνο (η Γερμανική Βουλή σύμφωνα με την Handelsblatt πρέπει να δώσει την έγκρισή της) επιμένει το Ταμείο να συνεχίσει να διαδραματίζει το ρόλο του ως ελεγκτή της πορείας της ελληνικής οικονομίας.

Εσωτερικό σημείωμα του γερμανικό υπουργείου Οικονομικών, που περιήλθε στην κατοχή της εφημερίδας, δεν κάνει λόγο ξεκάθαρα για ένα «nein» στην πρόωρη αποπληρωμή, αλλά επισημαίνει πάντως ότι αυτή πρέπει να εξεταστεί «πολύ προσεχτικά».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή του, με την οποία το Ταμείο, χτυπάει καμπανάκια για καθυστερήσεις σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων, αναφέρεται επίσης και η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή του 60% της συνολικής οφειλής προς το ΔΝΤ αποκαλύπτει η έκθεση του Ταμείου.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να οφείλει περίπου 9,5 δισ. ευρώ (7,7 δισ. SDR) στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα οποία πρέπει να αποπληρώνει με ρυθμό 1,9 δισ. ευρώ ετησίως (1,5 δισ. SDR) για όλη την περίοδο από το 2019 μέχρι και το 2023 (το υπόλοιπο πρέπει να πληρωθεί στις αρχές του 2024

Αν σου άρεσε κάνε