Βαρύ κατηγορητήριο στο γαλλικό σκάνδαλο με την Adidas

Βαρύ κατηγορητήριο στο γαλλικό σκάνδαλο με την Adidas

UPD 11:57 Δημιουργία 02/04/19, 11:15

TAGS

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δίκη του Μπερνάρ Ταπί, πρώην υπουργού της Γαλλικής κυβέρνησης και επιχειρηματία, ο οποίος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της απάτης και της κατάχρησης δημοσίων κεφαλαίων κατά την πώληση του μεριδίου του στο μετοχικό κεφάλαιο της Adidas.

Εισαγγελέας του Παρισιού ζήτησε να επιβληθεί ποινή φυλάκισης πέντε ετών 76χρονο, με τη δίκη να ολοκληρώνεται εντός της εβδομάδας. Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα.

Ο άλλοτε ιδιοκτήτης της Olympique Marseille κατήγγειλε πως εξαπατήθηκε στην πώληση των μετοχών της γιγαντιαίας γερμανικής βιομηχανίας από την τότε κρατική τράπεζα Crédit Lyonnais, τη δεκαετία του 1990 κι υπέβαλε αγωγή. Το 2008, αποφασίστηκε να του δοθεί αποζημίωση 403 εκατομμυρίων ευρώ κατόπιν κρατικής επιδιαιτησίας. Η διευθέτηση ακυρώθηκε αργότερα από τη γαλλική δικαιοσύνη.

Η κατηγορία για κατάχρηση δημοσίου χρήματος οφείλεται στο ότι ο Ταπί έλαβε εντέλει αποζημίωση από τα κρατικά ταμεία. Ο επιχειρηματίας έχει αρνηθεί επανειλημμένα τις κατηγορίες σε βάρος του.

Ο εισαγγελέας ζήτησε επίσης να επιβληθεί ποινή φυλάκισης τριών ετών στον Στεφάν Ρισάρ, την εποχή που εκτυλίχθηκε η υπόθεση προσωπάρχη της τότε υπουργού Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, νυν διευθύνοντα σύμβουλο της Orange, που φέρεται να είχε διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην υπόθεση και κατηγορείται για συνέργεια στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Ο εισαγγελέας εισηγήθηκε οι 18 μήνες της ποινής να είναι με αναστολή, καθώς και να απαγορευθεί στον Ρισάρ να υπηρετεί σε κρατικά ή αιρετά αξιώματα για μια πενταετία.

Ο Ρισάρ αρνείται τις κατηγορίες, λέει ότι απλώς έκανε τη δουλειά του κι ότι διαδραμάτισε ήσσονα ρόλο στην επιδιαιτησία που είχε αποτέλεσμα ο Ταπί να λάβει αποζημίωση για την «εξαπάτησή του» από την Κρεντί Λιονέ όταν ρευστοποίησε το μερίδιό του στο μετοχικό κεφάλαιο της Adidas το 1993.

Αν σου άρεσε κάνε