Βγαίνουν μπροστά και άλλα μέλη της οικογένειας Τσίπρα

Βγαίνουν μπροστά και άλλα μέλη της οικογένειας Τσίπρα

UPD 12:05 Δημιουργία 10/05/19, 11:42

Η Ζανέτ Τσίπρα, αδελφή του Αλέξη Τσίπρα εμφανίστηκε σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ για να μιλήσει για τον πατέρα της. «Δεν θα επιτρέψω να διασύρουν τη μνήμη του πατέρα μου άδικα για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες», τόνισε, με αφορμή την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η οικογένεια του πρωθυπουργού «έκανε δουλειές στη χούντα».

«Θα έπρεπε να υπάρχει όριο. Μπορεί ο αδελφός μου να είναι πρωθυπουργός της χώρας και να συμπεριφέρεται με τους περιορισμούς του πολιτικού πολιτισμού που έχει και οφείλει να έχει. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα αφεθεί να αμαυρώνεται η μνήμη του πατέρα μας, για την όποια πολιτική σκοπιμότητα» ανέφερε η κ. Τσίπρα μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

«Τέτοιος κατήφορος από πολιτικούς με διακριτούς θεσμικούς ρόλους, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί» σημείωσε για να προσθέσει: «Εγώ είμαι κόρη, δεν είμαι πολιτικός. Είμαι η κόρη του, το παιδί του. Είμαι το παιδί που τον γνώρισε, τον έζησε, τον θαύμαζα και τον θαυμάζω και εγώ ξέρω πάρα πολύ καλά γιατί».

Η αδελφή του Πρωθυπουργού είπε ακόμη πως ο πατέρας της «ήταν ένας σωστός άνθρωπος, δημοκράτης, αριστερός αγωνιστής, αγωνιστής της ζωής».

«Δεν θα επιτρέψω, σας μιλάω ειλικρινά, να τον πιάνουν στο στόμα τους και να διασύρουν τη μνήμη του άδικα για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες. Ως εδώ, τέλος» δήλωσε, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι θα την κάλυπτε μια δημόσια συγγνώμη.

Η τοποθέτηση του Γιώργου Τσίπρα

«Το Μακελειό είχε ξεκινήσει πριν το 2015 να γράφει, αλλά έγινε εντονότερο το 2015 με την κυβέρνηση. Το περυσινό καλοκαίρι υπήρχε και πάλι κορύφωση και πολλές εφημερίδες είχαν ασχοληθεί με το υποτιθέμενο παρελθόν του θείου μου και του πατέρα μου. Τότε η ΝΔ δεν τα υιοθέτησε. Τώρα, φτάσαμε στο ατόπημα του κ. Μητσοτάκη να το πει στη Βουλή. Το ατόπημα είναι πολύ μεγάλο και δεν αρκεί μία συγγνώμη.

Αυτή την ιστορία ξεκίνησε, αν δεν χάνω επεισόδια, πρώτος ο κ. Λεβέντης, όταν έκανε αναφορά σε κάτι εκπομπές σε μικρά κανάλια, πριν βγει στη Βουλή, που έλεγε ότι ο θείος μου και ο πατέρας μου είχαν τον Σκαπανέα. Αργότερα το ανέφερε ο κ. Καρατζαφέρης, πριν βγούμε στην κυβέρνηση. Αυτό επαναλήφθηκε σε άλλα μέσα ακροδεξιά και στο "Μακελειό". Μετά το υιοθέτησαν Μέσα του κ. Μαρινάκη και πλέον το ανέφερε και ο κ. Μητσοτάκης.

Τη συγγνώμη του Καρατζαφέρη δεν τη θυμάμαι. Σίγουρα όμως δεν υπήρξε συνέχεια. Ο πατέρας μου και ο θείος αναλάμβαναν δημόσια έργα, από πριν τη χούντα και στη διάρκεια της χούντας είχαν πολλά προβλήματα. Πριν πέσει η χούντα, αναγκάστηκαν να φύγουν από την Ελλάδα, διότι δεν έπαιρναν έργα. Ο θείος μου και ο πατέρας μου δεν είχαν καμία σχέση με τον Σκαπανέα. Είναι απολύτως ψευδές. Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε ακριβώς αυτό, αλλά η ιστορία συνεχίστηκε με τον κ. Γεωργιάδη και άλλους», είπε ο Γιώργος Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Το 1972 ο πατέρας και ο θείος μου έφυγαν και επέστρεψαν μετά τη χούντα. Υπάρχει κάτι άλλο που είναι πιο σοβαρό. Είναι πολύ μεγάλη αθλιότητα να κατηγορείται ένας άνθρωπος που είχε αντίσταση μέσα στη χούντα. Ο πατέρας μου, με το που έγινε το πραξικόπημα, το 1967, ενεργοποιήθηκε με άλλους από την Ένωση Κέντρου και ίδρυσαν τη 10, που έκαναν και ένοπλες ενέργειες. Ορισμένοι, μάλιστα, λένε ότι ο πατέρας μου ήταν και από τους πιο ενεργούς. Συνελήφθησαν τον Νοέμβριο του 1967. Ο πατέρας μου συνελήφθη τον Φεβρουάριο του 1968. Τότε είχαν συλληφθεί η μητέρα μου, ο θείος μου ο Παύλος (πατέρας του Αλέξη), για να συλλάβουν τον πατέρα μου. Θυμάμαι τον πατέρα μου να τρέχει να βοηθήσει στο Πολυτεχνείο. Αντίστοιχη ιστορία, αλλά λιγότερο ενεργός, είχε και ο θείος μου ο Παύλος. Μετά βοηθούσαν στο ΠΑΣΟΚ, δίχως να ζητούν εξαργύρωση γι' αυτή τη βοήθεια».

Στη συνέχεια ο Γιώργος Τσίπρας διάβασε απόσπασμα από το παραπεμπτικό για το Στρατοδικείο το 1967, του πατέρα του: «Ο Φοίβος Ιωαννίδης, ένας από τους συντρόφους του πατέρα μου, φυλακίστηκε και βασανίστηκε από τη χούντα. Μετά από αυτό, οι περισσότεροι απενεργοποιήθηκαν. Πρώτα απ' όλα, πλούσιοι δεν υπήρξαμε ποτέ. Ούτε η δική μου οικογένεια, ούτε του θείου μου. Η βοήθεια στο ΠΑΣΟΚ ήταν ανιδιοτελής. Αυτό θυμάμαι».

«Τόσο τον πατέρα μου όσο και τον θείο μου είχαν την τύχη να τους γνωρίζουν χιλιάδες άνθρωποι και υπήρχε γενική εκτίμηση στο πρόσωπό τους. Εγώ περίμενα, τουλάχιστον από το ΚΙΝΑΛ, που γνώριζαν τον πατέρα μου και τον θείο μου, να βγουν να πουν κάτι. Έχουν πλησιάσει τόσο πολύ στη ΝΔ, που μάλλον δεν έχουν σχέση πλέον με το ΠΑΣΟΚ.

Ο πατέρας μου ήταν πολύ δραστήριος, είχε εμπλακεί και στα διοικητικά του ΟΦΗ. Μετά την καταδίκη του το 1968, έμεινε για ένα διάστημα στην Κρήτη. Αργότερα βρέθηκε στην Αθήνα και μπήκε στον Παναθηναϊκό, όπου ήταν υπεύθυνος του ποδοσφαιρικού τμήματος στην ομάδα του Γουέμπλεϊ. Δεν διόριζε η χούντα το ΔΣ στον Παναθηναϊκό. Ήταν μία δραστηριότητα, όπως και η ανάληψη δημοσίων έργων, που ξεκίνησε από πριν τη χούντα. Δεν διορίστηκε από κανέναν.

Η φωτογραφία που αναφέρονται όλοι για τον άνθρωπο πίσω από τον Παττακό δεν είναι ο θείος μου. Η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί πολλές φορές και πρόσφατα σε μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικό. Έγραφαν για το χουντικό παρελθόν του πατέρα του πρωθυπουργού και στη λεζάντα έγραφαν ότι αυτός δεν είναι ο πατέρας του πρωθυπουργού. Δεν κάνουμε τίποτε άλλο από το να υπερασπίσουμε πολιτικά τη μνήμη του. Η προσβολή αυτή παραμένει για πολιτικούς λόγους. Ο στόχος, μετά το τελευταίο ατόπημα, πρέπει να υπάρξει μία συγγνώμη και μία αποκατάσταση».

Αν σου άρεσε κάνε