Διαφάνεια, αξιοπιστία και λογοδοσία για τις δωρεές

Διαφάνεια, αξιοπιστία και λογοδοσία για τις δωρεές

UPD 22:08 Δημιουργία 24/04/20, 22:01

Σε ανύποπτο χρόνο, με επιστολή που έστειλε ο δημοσιογράφος Τάκης Σαράντης προς τον Πρωθυπουργό της χώρας πρότεινε τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για το ΕΣΥ. (Η επιστολή δημοσιεύτηκε καθώς δεν υπήρξε καμία απάντηση).

Ο χρόνος έχει κυλίσει, έχουν δημιουργηθεί διάφορα «ειδικά ταμεία», στα οποία καταλήγουν δωρεές, χωρίς όμως κανείς να γνωρίζει επακριβώς ποιοι διαχειρίζονται τα χρήματα και το υλικό που προσφέρεται δωρεάν, με ποιο τρόπο και πως διασφαλίζεται η διαφάνεια;

Χθες σε επίκαιρη ερώτηση που συζητήθηκε στη Βουλή, ο Βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Πουλάς αναφέρθηκε στην «ανάγκη διαχείρισης των χρημάτων των δωρεών προς το εθνικό Σύστημα Υγείας με την μέγιστη δυνατή αξιοπιστία, διαφάνεια και ακεραιότητα –αλλά και αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος- δημιουργώντας μία πολύτιμη παρακαταθήκη για το αύριο της χώρας».

Ο κ. Πουλάς αφού επεσήμανε για άλλη μία φορά ότι ο μεγάλος ήρωας στην αντιμετώπιση της έξαρσης του κορωνοϊού είναι το Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι άνθρωποι που το υπηρετούν, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας επέλεξε ιδιωτική εταιρεία ορκωτών λογιστών χωρίς διαγωνισμό αλλά με απευθείας ανάθεση και η ίδια δέχθηκε χωρίς αμοιβή, ώστε να αναλάβει το σύνολο της διαχείρισης των δωρεών προς το ΕΣΥ, ζητώντας να μάθει για ποιό λόγο ακολουθήθηκε αυτή η διαδικασία στην επιλογή της εν λόγω εταιρείας, καθώς και για ποιον λόγο αντιμετωπίζεται διαφορετικά η διαχείριση του ειδικού λογαριασμού της ΙΦΕΤ από τις λοιπές δωρεές;

Στη συνέχεια ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ζήτησε συγκεκριμένες πληροφορίες για το ποσό που έχει συγκεντρωθεί, πως έχει διατεθεί αυτό, καθώς και με ποια διαδικασία τελικά, θα γίνει η αξιοποίηση και διάθεση των δωρεών, χρηματικών και μη και πως διασφαλίζεται η διαφάνεια στη διαχείριση τους.

Σημειώνεται ότι το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε προτάσεις για την αξιοποίηση των δωρεών, οι οποίες είναι:

  1. Καταγραφή των ελλείψεων στο Ε.Σ.Υ.
  2. Δημιουργία μίας ανεξάρτητης αρχής ώστε να δημιουργηθεί μια υποδομή διαχείρισης των δωρεών για κάθε μελλοντική περίσταση έκτακτης και επείγουσας εθνικής ανάγκης.
  3. Ενεργή συμμετοχή της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

«Με την υλοποίηση των προτάσεων μας θα δημιουργηθεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης, διαφάνειας και αξιοπιστίας μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με την εγγύηση της Ελληνικής Βουλής.»

Αν σου άρεσε κάνε