Η σημασία της τοποθέτησης Λιάσκου στο Πολεμικό Μουσείo

Η σημασία της τοποθέτησης Λιάσκου στο Πολεμικό Μουσείo

UPD 10:41 Δημιουργία 08/08/20, 10:07

Επιλογή που διαφέρει από αυτές των προηγούμενων διοικήσεων του Πολεμικού Μουσείου συνιστά η τοποθέτηση του πρώην βουλευτή της ΝΔ, Αναστάσιου Λιάσκου στη θέση του προέδρου του ΠΜ.

Με βάση σχετική τροπολογία που πέρασε πρόσφατα στη Βουλή από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, αλλάζει η διάταξη που προέβλεπε την επιλογή του προέδρου μόνο από ανώτατο αξιωματικό, ενώ η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου παρέμεινε ως έχει (5 ανώτατοι αξιωματικοί και 2 πολίτες).

Σημειώνεται πως ο κ. Λιάσκος έχει επιδείξει στο παρελθόν έντονο και μεγάλο ενδιαφέρον για το θέμα των πολεμικών κειμηλίων, καθώς έχει ιδρύσει 2 Ιστορικά Πολεμικά Μουσεία, το ένα στην Εύβοια και το άλλο στη Ζάκυνθο, έχει γράψει ιστορικά βιβλία, έχει οργανώσει ή συνδιοργανώσει δεκάδες ιστορικές εκθέσεις σε όλη την Ελλάδα (μεταξύ αυτών και την έκθεση το 2012 για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης).

Τα έτη 2001 και 2002, ως Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, τοποθετήθηκε με απόφαση του τότε Προέδρου της Βουλής, κ. Απόστολου Κακλαμάνη, στην Επιτροπή Οργάνωσης των Ιστορικών Εκθέσεων της Βουλής για την επανάσταση του 1821 και τους Βαλκανικούς Πολέμους, «λόγω των ειδικών γνώσεων του», όπως αναγράφεται στην απόφαση του Προέδρου.

Για την ενασχόληση του αυτή δεν επιδοτήθηκε και παρότι το Μουσείο του εντάχθηκε σε πρόγραμμα ψηφιοποίησης στο ΠΕΠ, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Μεσσαπίων, δεν το αποδέχτηκε και απεντάχθηκε.

Το 2008 παραχώρησε ολόκληρη τη συλλογή του χιλιάδων κειμηλίων, που έχει γίνει αποκλειστικά με δικούς του πόρους στο Πολεμικό Μουσείο, προκειμένου να ιδρυθεί παράρτημα του στη Χαλκίδα (σχετική ευχαριστήρια επιστολή Κ. Τασούλα).

Παράλληλα, είναι ο ιδρυτής του Ιστορικού Εθνικού Μουσείου που λειτουργεί από το 1995 στο Κοντοδεσπότι (τα επίσημα εγκαίνια είχε τελέσει το 2003 ο τότε Πρόεδρος της Δηµοκρατίας, Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος).

Ακόμα, είναι ιδρυτής και του Ιστορικού Πολεμικού Μουσείου, που λειτουργεί από το 2018 στον Λαγανά Ζακύνθου.

Δημιουργήθηκε βάσει των τελευταίων προτύπων απεικόνισης των πολεµικών µουσείων Imperial και Army Museum, είναι το μοναδικό στην Ελλάδα με τρισδιάστατες αναπαραστάσεις μαχών των σημαντικότερων πολέμων του περασμένου αιώνα και αποτελεί επίσηµο παράρτηµα αυτού στο Κοντοδεσπότι.

Αν σου άρεσε κάνε