Ίσως κάνω τζαμί την Αγιά Σοφιά, τάζει τώρα (προεκλογικά) ο Ερντογάν

Ίσως κάνω τζαμί την Αγιά Σοφιά, τάζει τώρα (προεκλογικά) ο Ερντογάν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:34 Δημιουργία 25/03/19, 10:13

Προκαλούν οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε λειτουργικό ισλαμικό τέμενος.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται λίγες μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές στην γείτονα, και πρέπει να «διαβαστούν» με ψυχραιμία υπό αυτό το πρίσμα.

Ωστόσο, σε δεύτερη ανάγνωση, η ανακολουθία των υποσχέσεων Ερντογάν, ενώ μόλις προχθές ο Έλληνας ΥΠΕΞ πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, δείχνουν για ακόμα μια φορά ότι η Άγκυρα είναι αφερέγγυος συνομιλητής σε θέματα που άπτονται ελληνικών συμφερόντων.

Την επίμαχη δήλωση έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο «TGRT HABER», η οποία μεταδόθηκε το βράδυ της Κυριακής από την τουρκική τηλεόραση.

Όπως ανακοίνωσε ο Ερντογάν «μετά τις εκλογές της Τουρκία ίσως η είσοδος στην Αγία Σοφία γίνει δωρεάν. Μπορούμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία όχι ως μουσείο αλλά ως τζαμί» ανέφερε χαρακτηριστικά ο τούρκος πρόεδρος και συνέχισε λέγοντας πως «όπως στο τζαμί Σουλταναχμέτ ( Μπλε Τζαμί) έρχονται τουρίστες και δεν πληρώνουν, όπως και στο Σουλεϊμάνιε. Έτσι μπορούμε να κάνουμε και στην Αγία Σοφία. Να βγει από το καθεστώς μουσείου» κατέληξε ο Ερντογάν.

Πρόκειται για ολοκληρωτική αλλαγή στη θέση του Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα, καθώς μόλις την περασμένη Τρίτη είχε αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, καθώς όπως έλεγε: «Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό; Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς. Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά. Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;»

«Αυτή τη στιγμή πυρπολούν, επιτίθενται σε τζαμιά, ένα σωρό πράγματα γίνονται… Τα λένε αυτά χωρίς να σκεφτούν, τα λένε χωρίς να υπολογίζουν. Να με συγχωρούν, αλλά όλοι αυτοί δεν γνωρίζουν τον κόσμο. Ποιους έχουμε απέναντί μας. Γι’ αυτό ως πολιτικός ηγέτης, πριν μπω σε τέτοια παιχνίδια, κοιτάζω να μη χάσω την κατεύθυνσή μου», είχε υποστηρίξει ο Ερντογάν.
Αν σου άρεσε κάνε