Ελληνοτουρκικό επεισόδιο στον αέρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου

Ελληνοτουρκικό επεισόδιο στον αέρα ανήμερα της 25ης Μαρτίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 18:41 Δημιουργία 25/03/19, 13:14

Πρωτοφανές επεισόδιο σημειώθηκε ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, όταν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο, οποίο επέβαινε ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατευθυνόμενος προς το Αγαθονήσι.

Μάλιστα, το ελικόπτερο του Αλέξη Τσίπρα αναγκάστηκε σε ειδικούς χαμηλούς ελιγμούς, μέχρι τα ελληνικά αεροπλάνα να αναχαιτίσουν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

Το περιστατικό αποκάλυψε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στον χαιρετισμό του προς τους κατοίκους του νησιού.

«Ερχόμενος παρενοχλήθηκα από τουρκικά αεροσκάφη που ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα σε χαμηλούς ελιγμούς, με σκοπό άραγε τι;», διερωτήθηκε ο κ. Τσίπρας περιγράφοντας το περιστατικό.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα είναι δύναμη ειρήνης και συνεργασίας, αυτό το μήνυμα θέλω να στείλω στους γείτονες, μόνο συνεργασία και συνανάπτυξη και όχι ψευτομαγκιές, με τις οποίες ξοδεύουν τσάμπα βενζίνη και κηροζίνη. Αυτές οι ανόητες ενέργειες δεν έχουν κανένα νόημα. Να ξέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί και στο πιο απομονωμένο μέρος ακόμα και κολυμπώντας. Έχουμε χέρια απλωμένα για διάλογο και συνεννόηση αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που έκαναν οι πρόγονοί μας»

Η αναχαίτιση

Σύμφωνα με πληροφορίες, που μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δύο τουρκικά F-4 επιχείρησαν να πλησιάσουν το ελικόπτερο Σικόρσκι που μετέφερε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Αγαθονήσι.

Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από ελληνικά F-16 που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα δύο F-4 είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών.

Επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε τον κ. Τσίπρα -και το οποίο πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών- ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Τα τουρκικά αεροσκάφη πλησίασαν σε απόσταση 4 μιλίων από το στρατιωτικό ελικόπτερο το οποίο κατέβηκε χαμηλότερα.

Τα ελληνικά μαχητικά που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι αναγνώρισαν και αναχαίτισαν τα τουρκικά αεροσκάφη, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.
Αν σου άρεσε κάνε