Η ΝΔ, το παζλ κεντροδεξιάς-δεξιάς και οι κάλπες

Η ΝΔ, το παζλ κεντροδεξιάς-δεξιάς και οι κάλπες

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:33 Δημιουργία 26/03/19, 08:28
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Απρόσκοπτα και χωρίς να θεωρεί ότι υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα, η ΝΔ συνεχίζει την πορεία της προς τις κάλπες, προσπερνώντας τις φήμες, τα σενάρια ή ακόμη και τα σχέδια επί χάρτου περί ίδρυσης νέων πολιτικών σχηματισμών στον χώρο της κεντροδεξιάς ή στα... δεξιά της.

Στην οδό Πειραιώς φτάνουν σχεδόν καθημερινά πληροφορίες περί δημιουργίας νέων πολιτικών φορέων από στελέχη που κατά το παρελθόν ανήκαν στην παράταξη, με πλέον πρόσφατη αυτή την προσπάθεια των κ.κ. Τσιτουρίδη, Παπακώστα και Σπηλιωτόπουλου που δημοσιεύτηκε στο ΑΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Xrimaonline.gr, καμία οριστική απόφαση δε έχει ληφθεί. Ο κ. Τσιτουρίδης πράγματι θα καταθέσει στον Άρειο Πάγο αίτημα για σύσταση πολιτικού φορέα υπό τον τίτλο «Έλληνες Ριζοσπάστες», αλλά ουδεμία συνεννόηση υπάρχει με την κυρία Παπακώστα και τον κ. Σπηλιωτοπούλο. Ο τελευταίος, μάλιστα, από το Λονδίνο, όπου βρίσκεται, δήλωσε άγνοια για τα σενάρια αυτά και σημείωσε ότι δεν έχει γίνει κάποια συζήτηση.

Στη ΝΔ δεν δείχνουν να ανησυχούν, πάντως, καθώς εκτιμούν ότι ακόμη κι αν αυτά τα σενάρια πάρουν «σάρκα και οστά», εντούτοις δεν θα έχουν σημαντική αναφορά στο εκλογικό σώμα, με δεδομένη αφενός την πόλωση που επικρατεί ήδη και αφετέρου την ανάγκη για πολιτική αλλαγή, που έχει ενστερνιστεί, όπως εκτιμούν γαλάζια στελέχη, ένα σημαντικό τμήμα της κοινής γνώμης.

Οι ίδιοι παράγοντες θεωρούν ότι ανάλογη τύχη θα και έχει το εγχείρημα του Γιώργου Καρατζαφέρη, ενώ για τους ΑΝΕΛ πιστεύουν ότι παρά την πρόσφατη συμφωνία των κ.κ. Καμμένου και Μπαλτάκου, το κλίμα πολύ δύσκολα θα αναστραφεί.

Για τον κ. Βελόπουλο, σύμφωνα με τις μετρήσεις που έχουν στα χέρια τους στη ΝΔ , η εκτίμηση είναι πως πέραν ορισμένων νομών της Βορείου Ελλάδας, όπου καταγράφεται ένα χαμηλό ποσοστό, στην υπόλοιπη Ελλάδα δεν είναι καν υπολογίσιμο το μέγεθος της συγκεκριμένης πολιτικής κίνησης.

Για τον κ. Κρανιδιώτη, η εικόνα που έχουν, είναι ακόμη χειρότερη , καθώς ούτε στη Βόρεια Ελλάδα υπάρχει αξιόλογη καταγραφή ποσοστών. Οι πιο μετριοπαθείς, πάντως, εκτιμούν ότι ίσως εάν όλες αυτές οι δυνάμεις ενώνονταν, θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια σχετικά υπολογίσιμη πολιτική δύναμη και να διεκδικήσουν την είσοδό τους στη Βουλή με ένα ποσοστό λίγο υψηλότερο του 3%.

Σε όλο αυτό το παζλ στον χώρο της κεντροδεξιάς – δεξιάς, προστίθεται και ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος επέλεξε την αυτόνομη κάθοδο στη μάχη για το Δήμο Αθηναίων και δεν αποκλείεται να υποστηριχθεί από τους κκ. Καμμένο και Καρατζαφέρη. Το βέβαιο είναι, όμως, ότι ο ίδιος ο πρώην υπουργός δεν προτίθεται να μετάσχει σε πολικό φορέα, που θα είναι απέναντι στη ΝΔ στις εθνικές εκλογές.

Το παζλ αυτό θα μείνει μέχρι τις εθνικές κάλπες με... ξεχωριστά κομμάτια, καθώς οι διαφωνίες μεταξύ των πρωταγωνιστών για το ποιος θα μπορούσε να ηγηθεί αυτής της προσπάθειας, καθιστούν αδύνατη την ένωση των προσώπων.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μεταβάλει την στρατηγική του. Εάν τελικά διεξαχθούν μόνον οι ευρωεκλογές στις 26 Μαΐου, τότε η μάχη που θα δώσει, θα είναι κυρίως κατά της λεγόμενης «χαλαρής ψήφου». Θα συνδέσει το εκλογικό αποτέλεσμα με την ταχύτερη αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία και θα ζητήσει όχι μόνον μεγάλη διαφορά από το κυβερνόν κόμμα, αλλά και ποσοστά εθνικών εκλογών για τη ΝΔ.

Αν σου άρεσε κάνε