H UNESCO «παγώνει» τις απειλές Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

H UNESCO «παγώνει» τις απειλές Ερντογάν για την Αγιά Σοφιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 13:06 Δημιουργία 27/03/19, 13:02

«Φρένο» στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν ότι θα μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφιά βάζουν πηγές της UNESCO, δηλώνοντας κατηγορηματικά στο Sputnik ότι για οποιαδήποτε αλλαγή σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς απαιτείται η έγκριση της αρμόδιας επιτροπής του οργανισμού.

«Όλες οι αποφάσεις που αφορούν την εφαρμογή της Σύμβασης για τη Διατήρηση της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομίας. Όταν ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αλλάξει το όνομα κάποιου μνημείου, πρέπει να υποβάλλει τις αλλαγές αυτές προς έγκριση στην Επιτροπή (της UNESCO»", δήλωσε χαρακτηριστικά πηγή του οργανισμού στο Sputnik.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ερντογάν σημείωσε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν αποκλείεται να αλλάξει το καθεστώς μουσείου, που έχει η Αγιά Σοφιά, προκειμένου να μετατραπεί σε τέμενος, προκαλώντας πλήθος αντιδράσεων.

«Δεν είναι μία παράξενη πρόταση. Η Αγιά Σοφιά είναι μουσείο. Ενδεχομένως να πάρουμε μέτρα και αυτό να αλλάξει», είπε ο Τούρκος πρόεδρος στην εφημερίδα Daily Sabah.

Αν σου άρεσε κάνε