«Πουλάνε» κοινωνικό πρόσημο για την πρώτη κατοικία

«Πουλάνε» κοινωνικό πρόσημο για την πρώτη κατοικία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:50 Δημιουργία 27/03/19, 14:31

Στη Βουλή, το απόγευμα της Τετάρτης, δίνουν ραντεβού οι αρμόδιοι φορείς, για να τοποθετηθούν επί του νέου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως αποφασίστηκε ύστερα από συμβιβαστική πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΔΗΣΥ, Γιάννη Κουτσούκου.

Το «παρών» θα δώσουν εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, της Ένωσης Καταναλωτών, του Δικηγορικού Συλλόγου, της Ένωσης Δανειοληπτών και της Τράπεζας Ελλάδος.

Νωρίτερα, μιλώντας στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης επιστρατεύτηκε το επικοινωνιακό αφήγημα της «κοινωνικής πολιτικής», κάνοντας λόγο για μία ρύθμιση, στην οποία κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος και η οποία λαμβάνει υπόψη την κοινωνική, τη δημοσιονομική και την τραπεζική κατάσταση.

«Το καινούργιο στοιχείο, που μόνο η χώρα μας το κάνει, είναι ότι η ρύθμιση αφορά δάνεια που έχουν συνάψει έμποροι με εγγύηση την πρώτη κατοικία», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Ο ίδιος, απαντώντας στο σχόλιο του εισηγητή του ΚΚΕ, Σάκη Βαρδαλή, που έκανε λόγο για συμβιβασμό της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τους θεσμούς, ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι «στο θέμα των τραπεζών υπάρχει εποπτεία, είτε με μνημόνια είτε χωρίς μνημόνια».

«Μας ενδιαφέρει η κατάσταση των τραπεζών, δεκαετίες πληρώσαμε για να μην καταστραφούν και αυτό που κάνει η κυβέρνηση είναι να μη θυσιάσει τα πάντα και να βρούμε μια χρυσή τομή ξεκινώντας με τις ανάγκες αυτών που δεν έχουν να πληρώσουν. Η πρότασή μας είναι ένας συμβιβασμός, δεν είναι παράδοξο, στην οποία όμως κυριαρχεί η έννοια του κοινωνικού συμφέροντος», σημείωσε.

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, όπως είπε, υπολογίζεται ότι είναι γύρω στο 25% αυτοί που έχουν τη δυνατότητα, αλλά συνειδητά αποφεύγουν να πληρώσουν.

«Αυτό, όμως, εμείς δεν θέλουμε να γίνει άλλοθι. Γιατί μπορεί σκόπιμα να μην πληρώνει κάποιος ενώ έχει τη δυνατότητα, ελπίζοντας να διαγραφεί το χρέος του αλλά δίπλα μας υπάρχει και το δράμα για αυτόν που πραγματικά δεν μπορεί να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του. Γι' αυτό μίλησα για τρεις αρχές», κατέληξε.

Αν σου άρεσε κάνε