Ποια μηνύματα στέλνει ο Μητσοτάκης με τη μετακίνηση της Σπυράκη στην ευρωλίστα

Ποια μηνύματα στέλνει ο Μητσοτάκης με τη μετακίνηση της Σπυράκη στην ευρωλίστα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 11:00 Δημιουργία 28/03/19, 10:55
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με στόχο την αποτύπωση και στην ευρωλίστα του πολιτικού - δημοψηφισματικού χαρακτήρα που προσδίδει στις ευρωεκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την μετακίνηση της Μαρίας Σπυράκη από το ψηφοδέλτιο της Α’ Θεσσαλονίκης.

Από χθες, η εκπρόσωπος της ΝΔ είναι εκ νέου υποψήφια ευρωβουλευτής, ενώ την Παρασκευή η ίδια παραδίδει στη Σοφία Ζαχαράκη τα καθήκοντα της προβολής των θέσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η κίνηση αυτή του προέδρου της ΝΔ επιβεβαιώνει την πρόθεσή του να δώσει τη μέγιστη πολιτική βαρύτητα στις επικείμενες ευρωεκλογές, βάζοντας και πρόσωπα «πρώτης γραμμής» στη λίστα.

Πέραν του στίγματος της ανανέωσης και της εκπροσώπησης συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων, ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκει να δώσει και ελληνοκεντρικό χαρακτήρα στις ευρωεκλογές, πολύ δε περισσότερο τώρα που το ενδεχόμενο να στηθούν και εθνικές κάλπες απομακρύνεται.

Έτσι, μετά τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη τοποθετεί στην ευρωλίστα και την μέχρι τώρα εκπρόσωπό του, κυρία Σπυράκη, θέλοντας να δώσει το στίγμα μίας αμιγούς πολιτικής - κομματικής μάχης.

Δεν αποκλείεται, μάλιστα, να υπάρξει και άλλο «βαρύ πολιτικό όνομα» στην ευρωλίστα, καθώς απομένουν εφτά κενές θέσεις, προκειμένου να συμπληρωθούν οι υποψηφιότητες.

Σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις για τη στρατηγική, που θα ακολουθηθεί μέχρι την 26η Μαΐου, για να καθορίσει την ατζέντα και να περιγράψει τα πεδία της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον κ. Τσίπρα.

«Όπλα» σε αυτή την εκλογική μάχη αποτελούν για τον κ. Μητσοτάκη και οι δημοσκοπήσεις, που δείχνουν ότι η ΝΔ έχει προβάδισμα εθνικών εκλογών, ακόμη και στις ευρωεκλογές. Ο «πόλεμος» που έχει κηρύξει κατά της λογικής της «χαλαρής ψήφου», αποδίδει, καθώς σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις και η συσπείρωση της κομματικής του βάσης παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα και τα κόμματα, που έχουν δημιουργήσει στον συντηρητικό χώρο, δεν έχουν κατορθώσει να κερδίσουν την προτίμηση σημαντικού μέρους των ψηφοφόρων.

Χθες, η έρευνα της «Alco», που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Open, εμφάνισε τη ΝΔ να προηγείται με 6,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου.

Η συσπείρωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει στο υψηλό 79%, ενώ του κυβερνώντος κόμματος μόλις στο 51%. Για πρώτη φορά σε έρευνα αυτής της εταιρείας καταγράφονται απευθείας μετακινήσεις ψηφοφόρων σε ποσοστό 7% από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ, ενώ στην παράσταση νίκης για τις ευρωεκλογές η υπεροχή της ΝΔ είναι κυρίαρχη.

Συγκεκριμένα, το 24% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ΝΔ θα κερδίσει με μεγάλη διαφορά, το 34% προβλέπει νίκη της ΝΔ με μικρή διαφορά, το 12% υποστηρίζει ότι θα κερδίσει «ο ΣΥΡΙΖΑ με μικρή διαφορά» και μόλις το 1% εκφράζει την άποψη ότι «θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Βόρεια Ελλάδα η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι επιταχυνόμενη, καθώς η διαφορά των δυο κομμάτων διευρύνεται κατά 4% υπέρ της ΝΔ, γεγονός που αποδίδεται από τους αναλυτές στη συμφωνία των Πρεσπών.

Αν σου άρεσε κάνε