«Πέρασε» με μεγάλη πλειοψηφία η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

«Πέρασε» με μεγάλη πλειοψηφία η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:11 Δημιουργία 29/03/19, 13:50

Μετά και την κατάθεση της «νομοτεχνικής βελτίωσης» που κατεβάζει τον πήχη για τα επαγγελματικά δάνεια, υπερψηφίστηκε με 194 «ναι» η ρύθμιση για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας το μεσημέρι της Παρασκευής.

Ειδικότερα, υπέρ ψήφισαν 194 βουλευτές, κατά 33, ενώ 4 δήλωσαν «παρών».

Από την διαδικασία της ψηφοφορίας, την διεξαγωγή της οποίας ζήτησε η ΔΗΣΥ, απουσίαζαν 69 βουλευτές, ενώ όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των κομμάτων το τελευταίο διήμερο, υπέρ της ρύθμισης ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Ενωση Κεντρώων, κατά η ΔΗΣΥ και η Χρυσή Αυγή, ενώ «παρών» ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «νομοτεχνική βελτίωση» έφτασε στη Βουλή με απαίτηση των θεσμών κι αφότου μόλις χθες πηγή των Βρυξελλών εξέπεμψε αρνητικά σινιάλα για το ζήτημα της εκταμίευσης της δόσης του 1 δις. ευρώ στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Ο ίδιος παράγοντας, μάλιστα, τόνισε ότι μένουν ακόμη εκκρεμότητες ως προς τα προαπαιτούμενα, διαμηνύοντας πως η δόση τα απελευθερωθεί, μόλις κλείσουν όλα τα ανοιχτά «μέτωπα».

Η τελευταία αλλαγή που παρουσίασε η κυβέρνηση, αφορούσε την μείωση του ορίου οφειλών των ενυπόθηκων με πρώτη κατοικία επιχειρηματικών δανείων να μην ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Παραμένει το όριο των 130.000 ευρώ για τα στεγαστικά δάνεια.

Από την πλευρά της, πάντως, η κυβέρνηση επιχειρεί να «μαζέψει» επικοινωνιακά τον επώδυνο συμβιβασμό, στον οποίο προχώρησε όσον αφορά το ιδιαίτερα αυστηρό νέο πλαίσιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία θα ισχύσει για λίγους και μάλιστα υπό πολύ «σκληρά» κριτήρια.

Δεδομένης δε της άγριας προεκλογικής περιόδου λίγο πριν τις μεγάλες, πολλαπλές αναμετρήσεις στις κάλπες, το Μέγαρο Μαξίμου «πουλά» το επικοινωνιακό αφήγημα του «κοινωνικού προσήμου», εξαπολύοντας επίθεση κατά των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Στη «γραμμή» αυτή πάτησε και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος παρεμβαίνοντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, έκανε λόγο για οριστική έξοδο από τα μνημόνια και για επιστροφή στην κανονικότητα, αναφερόμενος στο νέο νόμο Κατσέλη.

Αν σου άρεσε κάνε