Για «υποκρισία και πατριδοκαπηλεία» μίλησε ο Τσίπρας από τα Σκόπια

Για «υποκρισία και πατριδοκαπηλεία» μίλησε ο Τσίπρας από τα Σκόπια

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:58 Δημιουργία 02/04/19, 18:40

Ως «πεδίο δόξης λαμπρόν» χαρακτήρισε ο Αλέξης Τσίπρας το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί για την ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Βόρειας Ελλάδας, κατά την ομιλία του πρωθυπουργού στο επιχειρηματικό φόρουμ στα Σκόπια το απόγευμα της Τρίτης.

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «είμαι εντυπωσιασμένος από την συμμετοχή που βλέπω από τον επιχειρηματικό κόσμο της Ελλάδας αλλά και της Βόρειας Μακεδονίας».

Κάνοντας αναφορά για τη συμφωνία των Πρεσπών, τόνισε ότι « είναιμια συμφωνία που γίνεται ακόμα πιο σημαντική γιατί λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που στην Ευρώπη δεν λαμβάνουμε αισιόδοξα μηνύματα, αντιθέτως βλέπουμε αναζωπύρωση των εθνικισμών».

«Με τον φίλο, Ζόραν Ζάεφ, δεν πιστεύαμε πριν από έναν χρόνο ότι μπορούσαμε να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», «αποδείξαμε ότι τα Βαλκάνια δεν είναι μια περιοχή που παράγει μόνο αδιέξοδα. Αρκεί να υπάρχει από κοινού βούληση και αποφασιστικότητα για αμοιβαία επωφελείς λύσεις, που επουλώνουν πληγές του παρελθόντος και ανοίγουν έναν κοινό δρόμο σε ένα κοινό μέλλον αισιοδοξίας». Είπε.

Τόνισε επίσης, ότι χρειάστηκε πολλή δουλειά να φτάσουμε εδώ, να καταρρίψουμε εθνικισμούς και πατριοδοκαπηλείες και να καταλήξουμε σε μια πατριωτική συμφωνία και για τις δύο πλευρές, γιατί έχει οφέλη και για τις δύο πλευρές.

Μιλώντας για το θέμα των προϊόντων των δύο χωρών, ο κ. Τσίπρας είπε πως «σε ότι αφορά το θέμα των εμπορικών oνομασιών, σημάτων, και επωνυμιών, που ενδιαφέρει τις δύο χώρες και απασχολεί τους επιχειρηματίες μας, συμφωνήσαμε σήμερα, με τον πρωθυπουργό, κ. Ζάεφ, να ενεργοποιήσουμε τη διάταξη του άρθρου 1 της συμφωνίας των Πρεσπών, που προβλέπει τη σύσταση, εντός του 2019, μιας διεθνούς ομάδας ειδικών, με εκπροσώπους από τα δύο κράτη ώστε να διευθετήσουμε τα συγκεκριμένα ζητήματα αυτά που δημιουργούν εδώ και πολλά χρόνια, πολύ πριν την υπογραφή της Συμφωνίας, σύγχυση σε επιχειρηματίες και στο καταναλωτικό κοινό διεθνώς».

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «χωρίς καθυστέρηση λοιπόν, και, κατ' επιταγήν της συμφωνίας, βρισκόμαστε εδώ για να προωθήσουμε:

-Την αποφυγή διπλής φορολόγησης η οποία αποτελούσε τροχοπέδη για τη μέχρι τώρα εμπορική κίνηση

-Την τελωνειακή συνεργασία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών, οι οποίες, αν διευκολυνθούν, θα ενισχυθούν περαιτέρω.

-Το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ του Enterprise Greece και του αντίστοιχου φορέα της χώρας σας, όπως και του μνημονίου μεταξύ των κεντρικών αγορών των δύο χωρών, που θα προωθήσουν επεκτάσεις επενδύσεων και πρόσθετη τόνωση στις κοινές εμπορικές σχέσεις

-Τον κομβικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και τη διασύνδεση αυτού με το λιμάνι του Πειραιά για τη διέξοδο προς τις αγορές της κεντρικής Ευρώπης από την Ελλάδα και μέσω της Βόρειας Μακεδονίας.

-Τη σιδηροδρομική διασύνδεση Πειραιά - Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Βελιγραδίου, ενός σύγχρονου και γρήγορου τραίνου, που θα μεταφέρει εμπορεύματα αλλά και πολίτες, ένα πολύ σημαντικό έργο για την περιοχή που πολύ σύντομα θα υπογράψουμε σε τριμερές επίπεδο ανάμεσα στην Ελλάδα-Βόρεια Μακεδονία και Σερβία.

-Τον εκμοντερνισμό του ελέγχου συνόρων και τη δημιουργία περισσοτέρων συνοριακών σταθμών για τη διευκόλυνση και την επαύξηση των ήδη αυξημένων τουριστικών και εμπορικών ροών.

-Μια σειρά πρωτοβουλίες παροχής know how και διασυνδεσιμότητας στην καινοτομία.

-Περαιτέρω συνεργασία των αρμόδιων αρχών, για τη διευκόλυνση των πτήσεων και των οδικών μεταφορών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι μια χώρα που και με τη συμφωνία των Πρεσπών και τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί δείχνει ότι είναι πρόθυμη και αποφασιμένη να βαδίσει στον δρόμο της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Η Ελλάδα σε αυτή τη δύσκολη προσπάθεια της Βόρειας Μακεδονίας στον δρόμο προς την ευρωπαϊκή της προοπτική θα σταθεί αρωγός και σύμμαχος, είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα πρέπει να ανταμειφθεί, τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «ο Αλμπερ Καμύ έλεγε πως η πραγματική γενναιοδωρία προς το μέλλον είναι να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας στο παρόν. Και πιστεύω ότι αυτό κάνουμε εδώ σήμερα».

Αν σου άρεσε κάνε