Έτοιμη για παν εκλογικό ενδεχόμενο η ΝΔ

Έτοιμη για παν εκλογικό ενδεχόμενο η ΝΔ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:30 Δημιουργία 08/04/19, 07:17
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφεύγει δημόσια την πρόβλεψη, ωστόσο στη ΝΔ δεν είναι λίγοι εκείνοι, που πιστεύουν ότι το σενάριο περί εκλογικού αιφνιδιασμού του Αλέξη Τσίπρα, παραμένει στο τραπέζι.

Με δεδομένο ότι το Σύνταγμα επιβάλει ως ελάχιστο όριο προεκλογικής περιόδου τις 21 ημέρες, «γαλάζια στελέχη» εκτιμούν ότι χρονικά το σενάριο των ταυτόχρονων εκλογικών αναμετρήσεων στις 26 Μαΐου είναι υπαρκτό, με το πολιτικό σκεπτικό ότι ο πρωθυπουργός δεν θα κάνει το λάθος των κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά, που πίστεψαν ότι θα έχαναν τις ευρωεκλογές, αλλά θα «γύριζαν το κλίμα» στις εθνικές κάλπες.

Η πραγματικότητα διέψευσε τις προσδοκίες τους, όπως θα διαψεύσει και τον κ. Τσίπρα, σημειώνουν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη και προσθέτουν: «Μια διαφορά 10 μονάδων στις ευρωεκλογές σημαίνει διαφορά 15 και πλέον μονάδων στις εθνικές εκλογές, κάτι που ο κ. Τσίπρας γνωρίζει και θα προσπαθήσει να το αποφύγει».

Πράγματι, και η τελευταία δημοσκόπηση (εταιρεία Marc) εμφανίζει τη ΝΔ να προηγείται με 8% του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές, διαφορά που ξεπερνά το 9% στον αντίστοιχο πίνακα για τις εθνικές εκλογές.

Όλες οι εταιρείες δείχνουν αύξηση της διαφοράς στις εθνικές κάλπες, με δεδομένο ότι σε μία τέτοια αναμέτρηση περιορίζεται στο ελάχιστο το φαινόμενο της «χαλαρής ψήφου» και η πόλωση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων μειώνει σημαντικά την επιρροή των λεγόμενων μικρών κομμάτων.

Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός του ότι έχει δώσει δημοψηφισματικό χαρακτήρα στις επικείμενες ευρωεκλογές, παράλληλα ζητεί επιτακτικά την διεξαγωγή και εθνικών εκλογών σε κάθε δημόσια παρέμβαση του, στο πλαίσιο των περιοδειών που κάνει σε ολόκληρη την επικράτεια.

Στο επίπεδο της προετοιμασίας, τα ψηφοδέλτια της ΝΔ είναι έτοιμα σε ποσοστό 95%, η καμπάνια δεν θα διαφέρει πολύ σε σχέση με αυτή των ευρωεκλογών, ενώ η ατζέντα παραμένει σταθερά προσηλωμένη σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

1. Οικονομία
2. Εθνικά θέματα
3. Διαφθορά
4. Ασφάλεια

Σε ο,τι άφορα την διαπλοκή και τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της αριστεράς, η ΝΔ έκανε χθες ένα βήμα περισσότερο, ζητώντας την παραίτηση της Γ.Γ. Διαφθοράς, μετά τα δημοσιεύματα (εφημερίδα Πρώτο Θέμα) περί παράλληλης εκπροσώπησης του δικηγόρου (και εμπλεκόμενου στο ταξίδι στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Βενεζουέλα ) κ. Αρτ. Αρτεμίου.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος της ΝΔ κυρία Σοφία Ζαχαράκη ζήτησε από τον πρωθυπουργό και τον κ. Νίκο Παππά «να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Αν σου άρεσε κάνε