Οργισμένος ο Λοβέρδος για την υπόθεση Novartis

Οργισμένος ο Λοβέρδος για την υπόθεση Novartis

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 19:00 Δημιουργία 09/04/19, 18:56

Λάβρος κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για υπεύθυνη σχετικά με το αίτημα άρσης ασυλίας που στάλθηκε για τον ίδιο στη Βουλή στο πλαίσιο της υπόθεση Novartis, εμφανίστηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος την Τρίτη, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για το θέμα.

Περιτριγυρισμένος από όλη σχεδόν την κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Λοβέρδος απάντησε λέξη προς λέξη και σε υψηλούς τόνους σε όσα τον κατηγορούν στη δικογραφία για την υπόθεση Novartis η οποία διαβιβάστηκε σήμερα στη Βουλή, ενώ εμφανώς συγκινημένος αλλά και θυμωμένος είπε «εγώ πρώτος θα ψηφίσω την άρση της ασυλίας μου».

Ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε σκευωρία και αθλιότητα την υπόθεση, ενώ επανέλαβε πως με τον Φρουζή δεν έχουν ανταλλάξει ούτε ένα email, ούτε τηλέφωνο. «Δυόμιση χρόνια "ερευνούν" την υπόθεση, το ξέρουν καλά αυτό. Πολύ καλά μάλιστα. Και το κρύβουν».

Αναφερόμενος στη δικογραφία είπε πως «στη Βουλή των Ελλήνων και στις μηνύσεις μου κατά των κουκουλοφόρων ψευδομαρτύρων κονιορτοποίησα όλες τις συκοφαντίες των άθλιων κακοποιών. Από τον φάκελο που εστάλη στη Βουλή προκύπτει, πως οι συμπληρωματικές καταθέσεις ανθρώπων που δόθηκαν έως και την 4η Απριλίου, δηλαδή πριν μία εβδομάδα, το εντός εισαγωγικών "κατηγορητήριο", εξαφανίζεται πλήρως».

Ο πρώην υπουργός μίλησε για τις συγκεκριμένες κατηγορίες που του αποδίδουν οι μάρτυρες, λέγοντας «τον κ. Φρουζή τον αγνοούσα ως όνομα, ως πρόσωπο και ως οτιδήποτε άλλο έως τα τέλη Μαρτίου του 2012, οπότε και μου συστήθηκε ως νέος πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακοβιομηχάνων. Ένα μήνα μετά έφυγα από το Υπουργείο. Όμως οι κουκουλοφόροι και οι λοιποί ψευδομάρτυρες λένε, ότι τον γνώριζα από το 2009».

Ο πρώην υπουργός τόνισε πως «για τα φάρμακα ακολουθήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες που μου εισηγήθηκαν ομοφώνως οι αρμόδιες επιτροπές και οι τελικές επιλογές του Υπουργείου ήταν προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και των ασθενών».

«Η αθλιότητα της δωροδοκίας έγινε τάχα από άνθρωπο που όμως αποδεδειγμένα δεν γνώριζα όσο καιρό ήμουν στα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και τον συνάντησα μόνο για μια χειραψία όταν έγινε Πρόεδρος του ΣΦΕΕ, ένα μήνα πριν φύγω από το Υπουργείο, στα τέλη Μαρτίου του 2012" είπε. Και συμπλήρωσε: "Ντροπή τους. Θα δώσουν λόγο για όλα αυτά. Δεν μπορούν να ακουμπήσουν ούτε εμένα, ούτε το κόμμα, στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω».

Για τις κατηγορίες-φάρμακα

Για το Gilenya ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως:«Υπήρχε ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας επιτροπής για ένα φάρμακο που συμπυκνωνόταν σε χάπι και ήταν θεραπευτικό για τη σκλήρυνση κατά πλάκας και αντικαθιστούσε νοσοκομειακή θεραπεία. Είχαμε τεράστια συνολική ωφέλεια με το χάπι αυτό και για τους ασθενείς και για τα οικονομικά του συστήματος υγείας. Δεν υπήρχε τότε αίτηση από άλλη εταιρεία για άλλο φάρμακο. Η επόμενη αίτηση έγινε το 2014. Ο ΕΟΦ μάλιστα το τιμολογούσε ακριβότερα και οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου το έβαλαν σε χαμηλότερη τιμή. Να σημειωθεί ότι και για το φάρμακο αυτό και για τα επόμενα φάρμακα αλλά και για όλες τις χιλιάδες των φαρμάκων που τιμολογούντο στην αρμόδια επιτροπή συμμετείχαν και εκπρόσωποι των εταιριών και εάν μεροληπτούσε η επιτροπή, θα αντιδρούσαν όλες οι υπόλοιπες. Ήταν εντυπωσιακό ότι μετά από κάθε τιμολόγηση είχαμε πέντε-δέκα ενστάσεις για περίπου 10.500 φάρμακα».

Για το Tasigna, ανέφερε τα εξής: «Υπήρχαν ομόφωνες εισηγήσεις από την αρμόδια επιτροπή. Δεν ήταν καινούργιο φάρμακο όπως ψευδέστατα λέγεται. Είχε μπει από το 2010 και απλώς έγινε μία νέα τιμολόγηση για μικρότερη και πιο οικονομική συσκευασία».

Σχετικά με το Lucentis-Avastin είπε πως: «Η κυκλοφορία του Lucentis έγινε προ της υπουργίας μου και η παραμονή του συνεχίστηκε με απολύτως νόμιμο τρόπο. Οι άθλιοι με κατηγορούν γιατί δεν επιτρέψαμε να χρησιμοποιείται για την ίδια ασθένεια και το Avastin. Και αποκρύπτουν δολίως ότι ο ΕΟΦ είχε απαγορεύσει τη χρήση αυτού του φαρμάκου για οφθαλμολογικές παθήσεις, επειδή είχε παγκοσμίως άδεια κυκλοφορίας για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος. Άρα, όποιος Υπουργός επέτρεπε την χρήση του Avastin για οφθαλμολογικούς σκοπούς, θα κινδύνευε να κατηγορηθεί και να πάει στο ειδικό δικαστήριο».

Αν σου άρεσε κάνε