Δεν υποχωρεί ο Τσίπρας: Θα εξαντλήσω την 4ετία

Δεν υποχωρεί ο Τσίπρας: Θα εξαντλήσω την 4ετία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:15 Δημιουργία 15/04/19, 20:06

Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει κάθε ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών επιδόθηκε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στον ΑΝΤ1.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε με έμφαση πως «είμαι συνηθισμένος να χάνω στις δημοσκοπήσεις και να κερδίζω στην κάλπη. Είναι στρατηγική επιλογή που δεν θα αλλάξει γιατί συνιστά επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Είχα δεχθεί και δέχομαι εισηγήσεις για πρόωρες εκλογές γιατί θεωρούν ότι είναι η στιγμή να δρέψει τους καρπούς μίας θετικής πορείας. Οι κάλπες θα είναι για τις ευρωεκλογές, κρίσιμες εκλογές, για τις περιφερειακές και για τις δημοτικές ακόμη και για κοινοτάρχες».

Ακόμα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προσβλέπει σε μια ήττα του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ με μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές αλλά σε μια νίκη του κυβερνώντος κόμματος έναντι της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «στα κρίσιμα πολιτικά θέματα οι προκάτοχοί μου σκεφτόντουσαν το πολιτικό κόστος; Εγώ ούτε στιγμή δεν το σκέφτηκα όταν μου δόθηκε η ιστορική ευκαιρία να λυθεί μια διαφορά τόσων ετών.

Οι γείτονες άλλαξαν το όνομά τους, άλλαξαν το Σύνταγμά τους, άλλαξαν τις ταμπέλες στα αεροδρόμια, στα αυτοκίνητά τους, στις πλατείες τους, ξεκαθάρισαν ότι δεν έχουν σχέση με την αρχαία κληρονομιά του μακεδονικού πολιτισμού» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως «μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, ε ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων,ζούσε σε μια συλλογική ψευδαίσθηση.Κανείς δεν μιλούσε για ΠΓΔ της Μακεδονίας.Μιλούσαμε για Σκόπια και Σκοπιανούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε κάτι, γιατί το είχαν ήδη. Δεν δώσαμε. Πήραμε» όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Περί σκανδάλων και σκανδαλολογίας

Κάνοντας αναφορά για την υπόθεση Πετσίτη και ειδικότερα για τις κατηγορίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προς την κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως «κονταροχτυπιόμαστε στο γήπεδο των σκανδάλων και της σκανδαλολογίας. Υπάρχουν σκάνδαλα υπαρκτά που δεν τα ανέδειξε η κυβέρνηση αλλά η δικαιοσύνη και από την άλλη πλευρά για κάθε νόσο υπάρχει ένας Πετσίτης».

Μιλώντας ειδικά για τη ΝΔ, συμπλήρωσε πως «κάθε φορά που ρωτάμε τη ΝΔ για πραγματικά σκάνδαλα λέει...Πετσίτης».

Αν υπάρχει οποιοδήποτε σκάνδαλο που έχει σχέση με δημόσιο χρήμα να μας το πούνε, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτηση για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον Πετσίτη και πρόσθεσε: «Είμαστε ανοικτοί να έλθει όποιος θέλει για να δούμε τους λογαριασμούς μας και πως ζούμε». Θύμισε ότι παλαιότερα «όταν είπα στη Βουλή κανένα πολιτικό πρόσωπο με offshore έτρεχαν να κρυφτούνε».

Θέλοντας να «σηκώσει» ψηλά την υπόθεση Novartis, o πρωθυπουργός είπε πως «το σκάνδαλο του φαρμάκου είναι υπαρκτό. Δεν το ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει κοστίσει στην χώρα πάνω από 30 δισ. ευρώ.

Το FBI είναι που γράφει ότι ο Φουρζής και τα άλλα στελέχη δωροδοκούσαν στελέχη της κυβέρνησης. Είναι δουλειά της δικαιοσύνης να βρει ποιος ευθύνεται. Υπήρξε σπατάλη δημοσίων πόρων. Το ποιος και με ποιο τρόπο και μέσω ποιών προσώπων έγινε αυτό θα το ψάξει η δικαιοσύνη» τόνισε.

Μιλώντας για τις κατηγορίες εμπλεκομένων προσώπων προς την κυβέρνηση, όπως του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, ο κ. Τσίπρας είπε πως «αν κάποιος πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τον κ. Πικραμμένο είναι ο κ.Βενιζέλος που έφτιαξε το νόμο περί ευθύνης υπουργών».

«Στην υπόθεση Novartis έχουμε φύγει από την υπόθεση της σκευωρίας και έχουμε πάει στην υπόθεση της παραγραφής. Λένε σε εμάς που δεν στήσαμε κανένα Ειδικό Δικαστήριο ότι θα μας πάνε σε Ειδικό Δικαστήριο και θα λογοδοτήσουμε για εσχάτη προδοσία» συμπλήρωσε.

Σχετικά με την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ είναι πολύ σημαντική εξέλιξη, η δεύτερη πιο σημαντική μετά την έξοδο από τα προγράμματα τον Αύγουστο του 2018».

Σημείωσε ότι έχουμε ανάπτυξη 2,2 με 2,4 μονάδες, τη μεγαλύτερη στην ΕΕ, ενώ όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι θετικοί. Αυτό συμβαίνει είπε, γιατί σήμερα έχουμε ρευστότητα ενώ παρέλαβα άδεια ταμεία. «Αυτά δεν τα πέτυχε ο Τσίπρας τα πέτυχε ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του».

Σε ερώτηση για το εάν η κυβέρνηση θα προχωρήσει με τη μη μείωση του αφορολόγητου ορίου από την αρχή του 2020, ο κ. Τσίπρας είπε πως «ούτε λόγος για μείωση του αφορολόγητου.

Έχουμε ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων (Ο κ. Μητσοτάκης διαψεύστηκε και σε αυτό όταν έλεγε όταν δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές), έχουμε φθηνό δανεισμό, έχουμε ρευστότητα, έχουμε το ΔΝΤ να αποχωρεί. Με βάση αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε» συμπλήρωσε.

Όπως πρόσθεσε, «το αφορολόγητο δεν πρόκειται να μειωθεί όσο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβέρνηση. Όπως είχα πει ότι οι συντάξεις δεν θα μειωθούν και με αμφισβητούσατε. Από εδώ και πέρα μπαίνουμε σε λογικής ελάφρυνσης των βαρών» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας στις κατηγορίες για την «Προοδευτική Συμμαχία» και τα πολιτικά ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ανοικτής Αριστεράς που προφανώς θα πρέπει να συγκροτείται και από αριστερούς, σοσιαλδημοκράτες, οικολόγους και από όσους πολίτες βρίσκουμε κοινούς τόπους.

Ενδυναμώνουμε τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά του ΣΥΡΙΖΑ και δεν φτιάχνουμε το νέο ΠΑΣΟΚ» πρόσθεσε.

Για το εάν πρόκειται να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος του σε περίπτωση που χάσει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας απάντησε πως «δεν έχω αγωνία για την επόμενη ημέρα των εκλογών, άλλοι έχουν".Είμαι 11 χρόνια αρχηγός κόμματος και 4,5 πρωθυπουργός. Τα αξιώματα δεν τα διεκδίκησα, τα έφερε η ζωή, δεν είχα ποτέ την δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός για να συνεχίσω την οικογενειακή παράδοση γιατί δεν είμαι γιος πρωθυπουργού"», εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την προσέλκυση επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως τις έχουν μπλοκάρει τα γραφειοκρατικά προβλήματα, όπως στο Ελληνικό και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και τα θετικά που είναι η έκρηξη των άμεσων ξένων επενδύσεων που έφθασε στα επίπεδα του 2006 και πρόσθεσε ότι μία σειρά επενδύσεις προχωρούν.

Η κατάσταση στα Εξάρχεια δεν διαμορφώθηκε τώρα αλλά χρόνο με τον χρόνο χειροτερεύει, αναγνώρισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει σοβαρές επεμβάσεις, έχει εξαρθρώσει συμμορίες. Πιστεύω ότι για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των Εξαρχείων χρειάζεται μία σοβαρή προσπάθεια που δεν θα είναι μόνο καταστολή αλλά σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και το Πολυτεχνείο για την συνολική αναμόρφωση της περιοχής».

Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «δε θέλουμε έναν αποσταθεροποιημένο γείτονα αλλά έναν γείτονα με πολιτική σταθερότητα και ανοικτούς διαύλους διαλόγου για τα εκκρεμή ζητήματα»

Οι εξελίξεις είναι ιστορικές είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι «μας δημιουργεί ανησυχία το ενδεχόμενο προσκόλλησης της Τουρκίας σε έναν άλλο άξονα από αυτόν που κινείται η χώρα μας με την αυτονομία της πάντα, αλλά το αντιμετωπίζουμε με την αυτοπεποίθηση μιας αναβαθμισμένης παρουσίας».

Αν σου άρεσε κάνε