Κουβέλης: Πλήρης άγνοια Μητσοτάκη για την επένδυση της Cosco στον Πειραιά

Κουβέλης: Πλήρης άγνοια Μητσοτάκη για την επένδυση της Cosco στον Πειραιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:20 Δημιουργία 17/04/19, 21:17

Τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την επίσκεψή του στον ΟΛΠ, και ιδιαίτερα τις αναφορές του περί «αλλαγής κανόνων από τη διοίκηση και από το ελληνικό κράτος εκ των υστέρων» και περί «εγκεκριμένου MasterPlan» σχολιάζει ο Φώτης Κουβέλης,

Ο υπουργός Ναυτιλίας χρεώνει στον πρόεδρο και τα στελέχη της ΝΔ «πλήρη άγνοια για το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την αξιολόγηση και έγκριση των επενδύσεων στα λιμάνια και την πορεία αξιολόγησης του masterplan του ΟΛΠ».

Σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, «ο κ. Μητσοτάκης θα έπρεπε επίσης να γνωρίζει ότι η αξιολόγηση των επενδύσεων στα λιμάνια από το υπουργείο Πολιτισμού προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο συγκρότησης και λειτουργίας της ΕΣΑΛ, το οποίο δεν δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το οποίο σωστά προβλέπει την έγκριση από το υπουργείο Πολιτισμού των επενδυτικών σχεδίων στα λιμάνια. Άλλωστε, η εν λόγω έγκριση έχει δοθεί για το σύνολο των masterplan που έχουν μέχρι σήμερα αξιολογηθεί».

Ο υπουργός σημειώνει, επίσης, πως «όλες οι διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί μέχρι σήμερα ακολουθούν τους όρους της Σύμβασης Παραχώρησης, η οποία έχει συμφωνηθεί με τον ΟΛΠ κι έχει κυρωθεί από τη Βουλή των Ελλήνων και με ψήφο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει, «σε στενή συνεργασία με τον ΟΛΠ, εγκρίθηκε το σύνολο των υποχρεωτικών επενδύσεων, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των πρόσθετων, υπό προϋποθέσεις που τίθενται τόσο από τη Σύμβαση Παραχώρησης, όσο και από την ελληνική νομοθεσία».

Κατά τον Φώτη Κουβέλη, «σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει το σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού του Πειραιά, με κριτήρια την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την εναρμόνιση με τις ανάγκες των κατοίκων και των λειτουργιών των παραλιμένιων δήμων, καθώς και τη συνεισφορά του σχεδίου ανάπτυξης στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης, με σεβασμό στις εργασιακές σχέσεις».

Αν σου άρεσε κάνε