«Γαλάζιο» σχέδιο για fast track επενδύσεις μετά τις εκλογές

«Γαλάζιο» σχέδιο για fast track επενδύσεις μετά τις εκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 10:46 Δημιουργία 18/04/19, 10:24
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Με μια επίσκεψη στην εμβληματική επένδυση της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι ιδιωτικοποιήσεις και η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων αποτελεί βασικό πυλώνα της πολιτικής, που θα ακολουθήσει ως πρωθυπουργός.

Εκτός από την Cosco, εξίσου σημαντική για τη ΝΔ είναι η επένδυση στο Ελληνικό, αλλά και η αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή η πολιτική αποτελεί μονόδρομο τόσο για την ανάπτυξη των οικονομικών μεγεθών όσο και για την τόνωση της απασχόλησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, οι επιτελείς του προέδρου της ΝΔ έχουν επεξεργαστεί ήδη σχέδιο για fast track επενδύσεις αμέσως μετά τις εκλογές. Προτεραιότητα θα δοθεί σε αυτές που για γραφειοκρατικούς ή για ιδεοληπτικού λόγους έχουν «παγώσει» τα τελευταία 4 χρόνια, ενώ ταυτόχρονα στο επίκεντρο θα βρεθεί η προώθηση ιδιωτικών έργων υποδομής (ιδιωτικές εταιρείες θα προτείνουν έργα στο κράτος και μετά από την σχετική έγκριση θα τα κατασκευάζουν, αναλαμβάνοντας το κόστος, αλλά και την εκμετάλλευση τους στην συνέχεια).

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του χθες στον Πειραιά και αφού ενημερώθηκε από τα στελέχη της Cosco για την πορεία της επένδυσης συνολικά, τα προβλήματα που έχει εγείρει το ΚΑΣ το τελευταίο διάστημα και την συνεργασία με τον ΟΛΠ, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα, τονίζοντας το εξής: «Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για την καθυστέρηση επενδύσεων». Ο πρόεδρος της ΝΔ απευθυνόμενος και προς τους επιχειρηματίες, σημείωσε ότι «οι κανόνες του παιχνιδιού δεν πρέπει να αλλάζουν εκ των υστέρων». «Όταν έχει δρομολογηθεί ένα σχέδιο με επενδυτές που έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους κι έρχονται να προσφέρουν στην αναπτυξιακή δυναμική της χώρας σε ένα master plan που είναι συγκεκριμένο, οποιαδήποτε αλλαγή των κανόνων από την διοίκηση, το ελληνικό κράτος εκ των υστέρων προκαλεί προβλήματα και ερωτηματικά».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκειμένου να τονίσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον του για την άμεση προώθηση επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Μητσοτάκης συζητά το ενδεχόμενο δημιουργίας θέσης υφυπουργού στον πρωθυπουργό γι’ αυτά τα ζητήματα, ενώ στο υπουργείο Ανάπτυξης θα αναβαθμίσει τον υπεύθυνο για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, που αποτελούν μοχλό στήριξης επιχειρήσεων και επενδυτικών σχημάτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η προσπάθεια που ήδη καταβάλλεται από τον πρόεδρο της ΝΔ και από προβεβλημένα στελέχη που ταξιδεύουν στο εσωτερικό, έχοντας στην ατζέντα τους και συναντήσεις με επιχειρηματικά σχήματα που είναι πρόθυμα να επενδύσουν άμεσα στην χώρα μας.

Αν σου άρεσε κάνε