Σόου Καμμένου με απειλές σε Τσίπρα για Κοτζιά

Σόου Καμμένου με απειλές σε Τσίπρα για Κοτζιά

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:13 Δημιουργία 19/04/19, 13:37

Μετά από πολλές εβδομάδες απουσίας από τη Βουλή, ο Πάνος Καμμένος επιδόθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής σε σφοδρή επίθεση προς τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιάς, με ξεκάθαρες απειλές προς την κυβέρνηση και σε μια έκδηλη προσπάθεια να «τονώσει» τους ΑΝΕΛ εν όψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο κ. Καμμένος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό για το ότι καταστράφηκαν κρίσιμα έγγραφα και συμβάσεις που αφορούν τον διαγωνισμό, ενώ μίλησε για «οργανωμένη εγκληματική ενέργεια. Θέλω να πω όμως σε όσους προσπάθησαν να σβήσουν τα ίχνη πως τα αρχεία ανακτήθηκαν και θα κατατεθούν στην Βουλή» τόνισε.

Στην ομιλία του ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας υποστήριξε πως «ο διαγωνισμός έγινε υπό την καθοδήγηση Κοτζιά" ενώ ανέφερε πως υπήρξαν διαφορετικοί όροι στην προκήρυξη που δημοσιεύτηκε στην ΕΕ και διαφορετική στην Ελλάδα.

Αναφέρθηκε σε μια off shore εταιρία με έδρα τον Μαυρίκιο, και σε πλήθος λεπτομερειών κρατώντας έναν φάκελο 1000 σελίδων. «Εδώ μέσα είναι όλα» είπε απειλητικά από το βήμα της Ολομέλεια της Βουλής.

«Καταθέτω τα email που δείχνουν ότι υπάρχει αλληλογραφία μεταξύ του Προέδρου της Επιτροπής με τον Πρόεδρο της εταιρείας που θα αναλάβει τον διαγωνισμό στις 1/4/2015 για το θέμα» είπε μεταξύ άλλων ο πρώην κυβερνητικός εταίρος.

Ακόμα, επισήμανε πως «αν σήμερα στηρίξετε τον Κοτζιά θα ρίξω την κυβέρνηση» είπε απευθυνόμενος στον ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο που κάθεται στα κυβερνητικά έδρανα. Και ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ του φώναζαν από τα έδρανα, είπε: «Αν ήθελα να ρίξω την κυβέρνηση δεν θα ενημέρωνα το υπουργικό συμβούλιο όταν ήσασταν κι εσείς μέλος. Αν στηρίξετε τον Κοτζιά σήμερα θα ρίξω την κυβέρνηση, τώρα πια έχω αποδείξεις τρανές».

Η απάντηση της κυβέρνησης

Ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος πήρε το λόγο δηλώνοντας πως επιφυλάσσετε να απαντήσει επί των στοιχείων που φέρνει σήμερα στο φως ο κ. Καμμένος και θα απαντήσει μόνο επί της γραπτής επερώτησης. «Και η προκήρυξη και η σύμβαση είναι νόμιμες», σημείωσε.

Παράλληλα ο κ. Κατρούγκαλος διαβεβαίωσε ότι όσα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών που αφορούν τις σχετικές συμβάσεις και δεν είναι διαβαθισμένα είναι ήδη στη διάθεση των βουλευτών στην αίθουσα 150 της Βουλής και μπορούν να τα ελέγξουν.

Ο κ. Κατρούγκαλος έδωσε έμφαση τόσο στις αποφάσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου όσο και στον έλεγχο της ειδικής υπηρεσίας του ΥΠΕΞ που θεωρούν όπως είπε ότι όλες οι συμβάσεις είναι νόμιμες. «Είναι ξεκάθαρο για εμάς. Όλα στο φως. Η εικόνα που έχω από τον έλεγχο που έκαναν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΥΠΕΞ είναι ότι δεν υπάρχει καμία σκιά για τη νομιμότητα των συμβάσεων. Για τα καινούργια στοιχεία που καταθέσατε κρατώ κάθε επιφυλακτικότητα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Όπως είπε ο Κατρούγκαλος, ενόψει της επερώτησης, ανέθεσε στην γενική επιθεωρήτρια του ΥΠΕΞ να εξεταστούν όλα τα ζητήματα που είχαν τεθεί για την εκτέλεση της σύμβασης ώστε όπως είπε, να διαπιστώσει αν η υπεργολαβία ήταν νόμιμη ή όχι.

«Και η εισήγηση της υπηρεσίας και η δική μου γνώμη είναι ότι δεν υπήρχε καμία μη νόμιμη πράξη αυτής της σύμβασης. Αυτά προκύπτουν από τους ελέγχους που έγιναν και τα έγγραφα που έχουμε στη διάθεση μας», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και συμπλήρωσε: «Όλα τα έγγραφα και τα στοιχεία είναι στη διάθεση σας. Η εικόνα που έχω μέχρι σήμερα βασίζεται στις δικαστικές αποφάσεις και στον εσωτερικό διοικητικό έλεγχο του ΥΠΕΞ και καταλήγουν ότι δεν βρέθηκαν στοιχεία που να υποκρύπτουν παρανομία».

«Πρώτη φορά έγινε διαγωνισμός για να βρεθεί ανάδοχος για τις θεωρήσεις του ΥΠΕΞ ενώ μέχρι το 2015 όλες γίνονταν με απευθείας αναθέσεις. Θέλουμε εντελώς διαφανείς διαδικασίες και θέλουμε τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Έχουμε δώσει σημεία γραφής. Καμία ανοχή σε παρανομία δεν έχουμε και εκεί εστιάζονται οι προσπάθειες μας», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Αν σου άρεσε κάνε