Προσήλωση Μητσοτάκη για «καθαρή νίκη» της ΝΔ στις ευρωεκλογές

Προσήλωση Μητσοτάκη για «καθαρή νίκη» της ΝΔ στις ευρωεκλογές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:08 Δημιουργία 22/04/19, 19:19

Το μήνυμα της ΝΔ για μια ξεκάθαρη επικράτηση επί του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές του Μαΐου θέλησε να υπογραμμίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Alpha.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «δεν μου φτάνει μία αποδοκιμασία στον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω ψήφο επιδοκιμασίας στη Νέα Δημοκρατία», ενώ πρόσθεσε πως «θέλω να γίνει σαφές το βράδυ των εκλογών ότι η κλεψύδρα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ έχει αδειάσει οριστικά και αμετάκλητα».

Ακόμα, ο πρόεδρος ΝΔ σημείωσε ότι «ο κ. Τσίπρας δεν τολμά να κάνει εκλογές τώρα γιατί θα ηττηθεί. Ελπίζει να κερδίσει ακόμα μερικούς μήνες στην εξουσία. Θα ηττηθεί δυο φορές».

Θέλοντας να τονίσει πως η αποχή πρέπει να είναι περιορισμένη, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «θέλω να πω στους πολίτες που μας ακούν ότι είναι πολύ σημαντικές αυτές οι εκλογές για να μείνει κάποιος σπίτι του ή να επιλέξει χαλαρά».

Τόνισε για μια ακόμα φορά τη στήριξη του κόμματος του στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, λέγοντας πως «το μεγαλύτερο ανάχωμα στην ακροδεξιά στην Ευρώπη είναι μια ισχυρή κεντροδεξιά».

«Το να έρχεται ο Έλληνας πρωθυπουργός και να χαρακτηρίζει μια ευρωπαϊκή προσωπικότητα ως ανθέλληνα πάει πολύ» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, που είπε ακόμη ότι «ο κ. Βέμπερ έχει συνταχθεί με το χρόνιο αίτημα της ΝΔ να μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Ο κ. Τσίπρας ποια θέση παίρνει σε αυτό;».

Μιλώντας για τις καταγγελίες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη και απαντώντας στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ εις βάρος της ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «οι σχέσεις μου με τον κ.Μαρινάκη είναι τυπικές και όλοι ξέρουν ότι εγώ δεν έχω σχέσεις με την διαπλοκή ούτε έρχομαι να ξεπληρώσω κάποια γραμμάτια την επόμενη μέρα».

Σε σχόλιο για την υπόθεση Πετσίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «ξέρουμε ότι πίσω από κάθε σκάνδαλο αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο κ. Παππάς. Το θέμα είναι συνεχίζει να τον καλύπτει ο κ. Τσίπρας;Ο κ. Τσίπρας κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, από τις παρεμβάσεις που έχει κάνει ο ίδιος στη Δικαιοσύνη» πρόσθεσε.

«Δεν έχω αμφιβολία ότι υπήρχε σκάνδαλο Novartis απλά πάνω σ'αυτό χτίστηκε μια πολιτική σκευωρία» συμπλήρωσε.

Εξάλλου, σημείωσε για μια ακόμα φορά πως η κυβέρνηση της ΝΔ θα προχωρήσει με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αναφέροντας ότι «το άρθρο 86 θα αλλάξει στην επόμενη συνταγματική αναθεώρηση, αν μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».

Για την έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «τα επιτόκια μας σε σχέση με τα γερμανικά εξακολουθούν να είναι υψηλά. Δεν είπα ποτέ ότι η Ελλάδα δεν θα βγει στις αγορές, αλλά ότι θα δυσκολευτεί».

«Η πορεία της οικονομίας και του κόστους δανεισμού προεξοφλεί σε μεγάλο βαθμό μια μεγάλη πολιτική αλλαγή. Εγώ λέω στους επενδυτές ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα γιατί την επόμενη ημέρα τα πράγματα θα γίνουν πολύ καλύτερα. Δείτε τι γράφει ο ξένος τύπος» πρόσθεσε.

Σε απάντηση προς τις κατηγορίες ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για το ενδεχόμενο περικοπής επιδομάτων και δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε πως «ποτέ δεν είπα ότι θα κόψω το δώρο των Χριστουγέννων. Είπα να μην έχουμε νέους εξαρτημένους ανθρώπους από επιδόματα και χριστουγεννιάτικα δωράκια».

Σχετικά με το αίτημα που υπέβαλε και επίσημα η κυβέρνηση προς τον ESM για την αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «καλώς αποπληρώνονται τα δάνεια του ΔΝΤ. Από εκεί και πέρα να αναρωτηθείτε γιατί η κυβέρνηση δεν αποπληρώνει τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε χιλιάδες επαγγελματίες που τους χρωστάει το δημόσιο».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και τη συνάντησή του, σήμερα, με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ, είπε «είχα τη χαρά να περάσω δυο ώρες με τον Γερουσιαστή Μενέντεζ. Είναι βέβαιο ότι εμείς είμαστε συνεπείς στη γραμμή μας για τη σημασία της ελλοναμερικανικής συνεργασίας. Άλλοι διαδήλωναν με πορείες προς την αμερικανική πρεσβεία», ενώ έκανε λόγο και για «αγκάθια» στις σχέσεις λέγοντας: «Υπάρχουν και αγκάθια στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Αναφέρω ένα. Τη Βενεζουέλα».

Όχι σε a priori μπλόκο στα Σκόπια

Μιλώντας για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι «α ήθελα ο ΣΥΡΙΖΑ να εξηγήσει γιατί αυτή η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή.

«Στο βασικό επιχείρημα γιατί δώσαμε γλώσσα και ταυτότητα στους γείτονες, ο κ. Τσίπρας δεν έχει απαντήσει ποτέ» πρόσθεσε. «Περιμένω ακόμα τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του να τα εξηγήσουν αυτά στη Β. Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να μετριάσω τις αρνητικές συνέπειες της συμφωνίας».

«Αυθεντική Μακεδονία είναι η δική μας Μακεδονία» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «Θα κάνουμε μια μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια για να υποστηρίξουμε τη Μακεδονία. Θα αγωνιστούμε να κατοχυρώσουμε τα ελληνικά προϊόντα, να κατοχυρώσουν τα σήματά τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα εγκαινιαστεί σε λίγους μήνες το νέο μουσείο της Βεργίνας. Θα ήθελα να είναι ευκαιρία να παρουσιάσουμε σε όλο το κόσμο το μεγαλείο του μακεδονικού πολιτισμού».

Για το ζήτημα μπλοκαρίσματος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, ανέφερε πως «επί κυβέρνησης ΝΔ διατηρούμε τη δυνατότητα του βέτο, χωρίς να είναι κάτι που θα πράξουμε a priori. Θα το εξετάσουμε εφόσον χρειαστεί».

Σχετικά με το ζήτημα της εγκληματικότητας, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως «το ζήτημα των Εξαρχείων δεν αντιμετωπίζεται μόνο κατασταλτικά. Προφανώς πρέπει να υπάρχει αστυνομία γιατί δεν υπάρχουν γκέτο ή άβατα. Ξεκινάμε από τα πανεπιστήμια. Την στιγμή που θα καταργηθεί το άσυλο η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει».

«Δεν είναι μόνο πρόβλημα Εξαρχείων. Υπάρχει γενικότερα ανασφάλεια. Ελπίζω ότι τα έργα υποδομής, το μετρό που θα πάει στα Εξάρχεια θα δώσουν άλλη προοπτική» συμπλήρωσε.

«Δεν υπάρχουν γκέτο και άβατα αλλά θα ξεκινήσει και από τα πανεπιστήμια. Τη στιγμή που θα καταργηθεί το άσυλο, η αστυνομία θα μπορεί να παρεμβαίνει στο πανεπιστήμιο χωρίς να χρειάζεται καμία ειδική συναίνεση και ειδική άδεια. Τη στιγμή που το άσυλο καταργείται ο διακινητής ναρκωτικών έξω από την ΑΣΟΕΕ θα μπορεί να συλληφθεί. Ο αστυνομικός θα μπει και θα τον βγάλει έξω. Αυτό σημαίνει κατάργηση του ασύλου. Το άσυλο των ιδεών προστατεύεται επαρκέστατα στην Ελλάδα».

Συνεχίζοντας για τις προτεραιότητες της ΝΔ στην Παιδεία, ο πρόεδρος του κόμματος δήλωσε πως «θέλω ένα πρότυπο σχολείο σε κάθε γειτονιά, ξεκινώντας από το Περιστέρι. Με στενοχωρεί αυτή η ισοπέδωση όλοι εσείς που έχετε σπουδάσει είστε ελίτ και μόνο εμείς καταλαβαίνουμε τον λαό».

Κλείνοντας τη συνέντευξη και σε ερώτηση για το εάν τι είδους κυβέρνηση θα προκύψει μετά από τις εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «κυβέρνηση θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές διότι η χώρα δεν αντέχει την περιπέτεια των εκλογών. Με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο κυβέρνηση θα σχηματιστεί. Τον ΣΥΡΙΖΑ στην σημερινή του μορφή δεν τον περιλαμβάνει

Αν σου άρεσε κάνε