Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση επί 4 χρόνια αφήνει την ΕΒΖ να αργοπεθαίνει

Χατζηδάκης: Η κυβέρνηση επί 4 χρόνια αφήνει την ΕΒΖ να αργοπεθαίνει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:06 Δημιουργία 23/04/19, 16:03

«Η κατάσταση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης έχει επιδεινωθεί δραματικά ενώ η κυβέρνηση διαπράττει το ένα λάθος μετά το άλλο», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Οικονομίας κ. Ε.Τσακαλώτο, Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Γ. Δραγασάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Στ. Αραχωβίτη.

«Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας θα ξεκινούσε από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, υποσχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ», υπενθυμίζει ο Κωστής Χατζηδάκης. «Και η κυβέρνηση Τσίπρα όταν χρηματοδότησε με 30 εκατ. ευρώ (με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) την ΕΒΖ τον Μάιο του 2015 δεσμευόταν για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της εταιρείας με αύξηση της παραγωγής ζάχαρης, μείωση του κόστους λειτουργίας των εργοστασίων κλπ. Τότε ως εισηγητής της ΝΔ είχα επισημάνει, μεταξύ των άλλων, τον κίνδυνο τα 30 εκατ. ευρώ να πάνε σε ένα βαρέλι δίχως πάτο καθώς η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τονίζει ότι : «Η κυβέρνηση παρά τις υποσχέσεις και τις κατά καιρούς εξαγγελίες έχει αφήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να αργοπεθαίνει. Και πλέον είναι φανερό ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο με στόχο να μεταθέσει το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Επί 4 χρόνια το πρόβλημα σέρνεται, τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας έχουν επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο και η εταιρεία βρίσκεται σε κατάσταση εξαθλίωσης και μαζί της παρασύρει ένα σημαντικό μέρος της δραστηριότητας των τευτλοπαραγωγών».

«Μετά από τη συνεχιζόμενη επιδείνωση της κατάστασης, πριν μερικές μέρες», σημειώνει ο Κωστής Χατζηδάκης «ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Πιτσιόρλας ανακοίνωσε πανηγυρικά ότι υπάρχει επενδυτική πρόταση για την ΕΒΖ την οποία αποδέχεται και η Τράπεζα Πειραιώς. Χωρίς ωστόσο να δώσει στοιχεία που να στηρίζουν την αισιοδοξία του αλλά και πληροφορίες για τις προϋποθέσεις που θέτει το αμερικάνικο fund Innovation Brain για να μπει στην ΕΒΖ».

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στην ερώτησή του παραθέτει μια σειρά από δεδομένα που σκιαγραφούν την κατάσταση που επικρατεί στην ΕΒΖ και τους κάκιστους χειρισμούς που κάνει η κυβέρνηση Τσίπρα επί 4 χρόνια. Μεταξύ των άλλων:

1. Η κυβέρνηση διόρισε στην ΕΒΖ 6 διοικητικά συμβούλια σε 4 χρόνια. Κάθε διοίκηση συνέτασσε ένα business plan και υποσχόταν ότι σε 3 χρόνια η ΕΒΖ θα επέστρεφε στην κερδοφορία. Τελικά κανένα δεν υλοποιήθηκε.

2. Την άνοιξη του 2016 το Υπουργείο Οικονομικών και Ανάπτυξης ανακοίνωσε ένα σχέδιο ανασυγκρότησης σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Προβλεπόταν η πώληση των θυγατρικών στη Σερβία, κούρεμα των δανείων κατά 50 εκατ. ευρώ και αποπληρωμή του υπολοίπου χρέους σε 10 χρόνια. Τελικά ενώ υπήρξε πρόταση για εξαγορά των θυγατρικών της Σερβίας με τίμημα έως 60 εκατ. ευρώ το τότε Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΒΖ απέρριψε το ΄17 την προσφορά και το όλο σχέδιο ναυάγησε. Εν τω μεταξύ οι θυγατρικές της Σερβίας από κερδοφόρες φαίνεται ότι έγιναν ζημιογόνες!

3. Η εταιρεία σταδιακά τέθηκε (μέσα στο ΄18) σε καθεστώς στάσης πληρωμών. Στους εργαζόμενους οφείλονται δεδουλευμένα, η ΔΕΗ κάνει συχνά διακοπές ρεύματος στα εργοστάσια της Ορεστιάδας και των Σερρών. Για την παροχή φυσικού αερίου από τη ΔΕΠΑ μπήκε ενέχυρο η μελλοντική παραγωγή ζάχαρης. Με την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν γίνει αλλεπάλληλες ρυθμίσεις. Μόνο ο διευθύνων σύμβουλος και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου αμείβονται αδιαλείπτως.

4. Στη τακτική ΓΣ της ΕΒΖ στις 27/3/2019 για πρώτη φορά οι Ορκωτοί Λογιστές εξέφρασαν αρνητική γνώμη για τις οικονομικές καταστάσεις της για τη χρήση 1/7/20217 έως 30/6/2018. Οι συσσωρευμένες ζημιές ξεπέρασαν τα 260 εκατ. ευρώ, οι ληξιπρόθεσμες τραπεζικές δανειακές υποχρεώσεις στις 30/6/2018 ανέρχονταν στα 174 εκατ. ευρώ, τα ίδια κεφάλαια παραμένουν αρνητικά κατά 148 εκατ. ευρώ, το κόστος παραγωγής υπέρμετρα υψηλό.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς να κατατεθούν τα αναλυτικά οικονομικά στοιχεία της ΕΒΖ και των θυγατρικών της στη Σερβία για το χρονικό διάστημα 2015-2018.

Αν σου άρεσε κάνε