Ο Μανιάτης ζητά εξηγήσεις από τον Τσίπρα για τη ΔΕΗ

Ο Μανιάτης ζητά εξηγήσεις από τον Τσίπρα για τη ΔΕΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 16:56 Δημιουργία 24/04/19, 16:52

Εξηγήσεις για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΔΕΗ ζητά ο Γιάννης Μανιάτης από τον Αλέξη Τσίπρα, με επίκαιρη ερώτηση του πρώην υπουργού Ενέργειας προς τον πρωθυπουργό που κατατέθηκε τη Μεγάλη Τετάρτη στη Βουλή.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κάνει λόγο για τραγική οικονομική κατάσταση και δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος της ΔΕΗ από συμφωνίες που υπέγραψε η κυβέρνηση.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

Προς: Τον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα

Θέμα: "Τραγικά στοιχεία για την πιθανότητα χρεοκοπίας της ΔΕΗ"

Κύριε Πρωθυπουργέ,

είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε πολύ καλά την τραγική οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση βρίσκεται ουσιαστικά ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία με πολιτικές που ασκήθηκαν από την κυβέρνησή σας και με πλήρη επίγνωση, τόσο δική σας, όσο και των υπουργών σας, για τα δυσμενή αποτελέσματα σε βάρος της από τις συμφωνίες που υπογράψατε.

Το αδιέξοδο ξεκίνησε όταν δεσμευτήκατε με μηδενικό αντάλλαγμα η ΔΕΗ να εκχωρήσει το 50% των πελατών, άρα το 50% των εσόδων και των κερδών της. Είναι προφανές ότι καμία εταιρεία δεν μπορεί να επιβιώσει όταν έχει τα μισά κέρδη, αλλά τον ίδιο αριθμό χρεών, δανείων, μισθολογικού κόστους, άλλων υποχρεώσεων. Το προδιαγεγραμμένο αυτό αδιέξοδο επιτάθηκε από τις πολιτικές της κυβέρνησής σας περί χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ) και ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ, που κόστισαν στην εταιρεία πάνω από 1 δις €.

Η αποκάλυψη ότι η εταιρεία το 2018 λειτούργησε με ζημίες που ξεπερνούν τα 900.000.000€, όταν μόλις πριν 4 χρόνια παρουσίαζε κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων, αποτελεί το κραυγαλέο δείγμα πολιτικής και διαχειριστικής τραγωδίας της κυβέρνησής σας.

Η ιδεοληπτική και κομματικά καθοδηγούμενη διοίκηση της εταιρείας οδήγησε επιπλέον σε υπερδιπλασιασμό των χρεών των πολιτών προς την εταιρεία, στη λογική του κινήματος "δεν πληρώνω", που κι εσείς ο ίδιος ενισχύσατε. Η εκπόνηση εδώ κι έναν χρόνο με ανάθεση στη McKinsey από τη ΔΕΗ, του Επιχειρησιακού Σχεδίου διάσωσής της, παραμένει στα συρτάρια, χωρίς καμία δημόσια κοινοβουλευτική ή άλλη πολιτική διαβούλευση. Ακόμη χειρότερα, διαρρέουν φήμες περί πρόθεσης για αύξηση των τιμολογίων προς τους πολίτες, γεγονός ηθικά και πολιτικά απαράδεκτο.

Με δεδομένο ότι εάν χρεοκοπήσει η ΔΕΗ, ο αιμοδότης της ελληνικής οικονομίας, τότε ουσιαστικά χρεοκοπεί και η χώρα, με προφανείς πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τους υπεύθυνους,

ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να αναλάβει, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η ΔΕΗ;

Αν σου άρεσε κάνε