Στη μάχη κατά της «χαλαρής ψήφου» Καραμανλής - Σαμαράς

Στη μάχη κατά της «χαλαρής ψήφου» Καραμανλής - Σαμαράς

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 08:52 Δημιουργία 30/04/19, 08:45
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Στη μάχη κατά της λεγόμενης «χαλαρής ψήφου» που δίνει ενόψει των ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «μπαίνουν» και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, κ.κ. Καραμανλής και Σαμαράς σε μια προσπάθεια να ενισχύσουν τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα της επικείμενης αναμέτρησης.

Ο κ. Σαμαράς ήδη με δήλωση του από την Καλαμάτα λίγο πριν το Πάσχα, έδωσε το στίγμα των θέσεων του, λέγοντας ότι οι πολίτες πρέπει να προτάξουν το συμφέρον της πατρίδας.

Όπως ο ίδιος εξήγησε, τόσο στις ευρωεκλογές όσο και στις περιφερειακές οι Έλληνες θα πρέπει να ψηφίσουν με κριτήριο, τι είναι καλύτερο για τη χώρα.

Στην ίδια γραμμή αναμένεται να κινηθεί τις επόμενες ημέρες και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα σημειώσει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής και θα υπογραμμίσει ότι η ενίσχυση της ΝΔ στις ευρωεκλογές θα αποτελέσει τον προπομπό για μια μεγάλη νίκη στις εθνικές.

Ουσιαστικά, οι τοποθετήσεις των δυο πρώην πρωθυπουργών αποτελούν τη συνέχεια στη βασική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν «το πρώτο ημίχρονο» ενός αγώνα και πως «το αποτέλεσμα στο πρώτο ημίχρονο θα κρίνει και το τελικό αποτέλεσμα».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τους κ.κ. Καραμανλή και Σαμαρά. Τους έχει ζητήσει εκτός των γενικότερων δημοσίων παρεμβάσεων που θα κάνουν μέχρι τις κάλπες, να στηρίξουν τις επιλογές της ΝΔ στις εκλογές για την αυτοδιοίκηση, ο πρώτος στη Μακεδονία και ο δεύτερος στην Πελοπόννησο.

Ο κ. Σαμαράς έχει κάνει ήδη δήλωση για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Νίκα, ενώ ο κ. Καραμανλής θα περιοδεύσει στην κεντρική Μακεδονία, προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα.

Ειδικά στη Μακεδονία, οι επιτελείς της ΝΔ εκτιμούν ότι τα ποσοστά του κόμματος θα είναι ιδιαίτερα υψηλά μετά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό. Θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα σε όλους τους νομούς και για αυτό κρίνεται ως εξαιρετικά σημαντική η παρουσία και του πρώην πρωθυπουργού.

Δεν είναι τυχαίο ότι το προσεχές Σαββατοκύριακο ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει εκ νέου στη Βόρειο Ελλάδα και θα επισκεφτεί την Καβάλα και τη Δράμα.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, την Πέμπτη πριν από την εκλογική αναμέτρηση, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη η κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΝΔ, όπου θα δώσει το παρόν και ο κ. Καραμανλής.

Αν σου άρεσε κάνε