Τσίπρας από Χανιά: Συμβιβαστήκαμε αναγκαστικά το 2015

Τσίπρας από Χανιά: Συμβιβαστήκαμε αναγκαστικά το 2015

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 21:35 Δημιουργία 03/05/19, 20:45

Εκ νέου με τις προεκλογικές παροχές της κυβέρνησης φλέρταρε ο Αλέξης Τσίπρας το βράδυ της Παρασκευής από τα Χανιά της Κρήτης, στο πλαίσιο κομματικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί για μια ακόμα φορά να σταθεί στις διαφορές του κόμματος του με τη ΝΔ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως «τεσσερα χρόνια δεχτήκαμε σκληρό πόλεμο τόσο από το εξωτερικό, όσο και το εσωτερικό. Παρ' όλα αυτά δεν λυγίσαμε. Κάναμε δύσκολο συμβιβασμό το '15 με μοναδικό ορίζοντα την υπέρβαση του μνημονίου, του συμβιβασμού».

Επαναφέροντας το αφήγημα περί επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί τον Αύγουστο του '18 βγάλαμε την Ελλάδα από τα μνημόνια. Δεν θα παρουσιάσω μια εικονική πραγματικότητα, γνωρίζω τα προβλήματα, τις δυσκολίες. Αλλά όσο συνεχίζεται η ανάκαμψη οι αδικίες θα αποκαθίστανται».

Ο κ. Τσίπρας, «δείχνοντας» στις παροχές που τάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε «αυξήσαμε τον κατώτατο μισθό, καταργήσαμε τον υποκατώτατο, ανακοινώσαμε τη μη περικοπή των συντάξεων, οι δεσμεύσεις της ΔΕΘ γίνονται πράξη. Καταφέραμε να ορθοποδήσουν τα σχολεία και η δημόσια υγεία, υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση για 1,5 εκατ. ανασφάλιστους. Η δημοσιονομική υπεραπόδοση διανεμήθηκε τα τελευταία 3 χρόνια σε όσους πραγματικά είχαν ανάγκη.

Γνωρίζω τις δυσκολίες που βίωσε ο καθένας. Όμως όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την πραγματικότητα, την εκλογική μάχη θα κρίνει η οικονομία. Είναι το κριτήριο της πραγματικότητας, όχι της λάσπης, της προπαγάνδας» συμπλήρωσε.

Μιλώντας για τις επιθέσεις της ΝΔ στον Παύλο Πολάκη και «βάζοντας» και πάλι «πλάτη» στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε ότι «δνουμε μάχη με επιχειρήματα και την αλήθεια. Ό,τι κι αν ανακαλύπτουν (κάποια ΜΜΕ) για να δημιουργούν την επικοινωνιακή πολιτική της αντιπολίτευσης, ο λαός γνωρίζει. Η ίδια η πραγματικότητα θα καθορίσει τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών» πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως «στέλνω μήνυμα προς τους γείτονες μας η ενέργεια πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης. Στέλνω όμως και το μήνυμα το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό και στο Αιγαίο και στην Κύπρο».

Σε σχόλιο του για τις ευρωεκλογές, υποστήριξε ότι «στις ευρωεκλογές βάζουμε στοίχημα να ξεπεράσουμε τις περιχαρακώσεις μας, τα όρια μας. Γιατί έχουμε κρίσιμη μάχη να δώσουμε και χαίρομαι που η ανταπόκριση των προοδευτικών, δημοκρατικών πολιτών στο κάλεσμά μας ξεπερνά τις προσδοκίες μας. Οι συντηρητικές δυνάμεις επιθυμούν να επιστρέψουν στην εξουσία. Το περίεργο είναι ότι προσπαθούν να παρουσιαστούν ως κάτι καινούργιο. Λες και δεν ήταν οι ίδιες οικογένειες, τα ίδια τζάκια που χρεοκόπησαν τη χώρα».

Κάνοντας επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «όταν ο κ. Μητσοτάκης μιλά για πενιχρό επίδομα, το κάνει γιατί το πιστεύει. Πιστεύει βαθιά ως ακραίος νεοφιλελεύθερος ότι η στήριξη των αδύναμων είναι ηθικά λάθος.

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίζεται ένα ασφαλιστικό σύστημα που έχει εφαρμοστεί μόνο κάτω από την μπότα του ΔΝΤ ή σε χώρες 3ου κόσμου. Η ΝΔ έχει πρόγραμμα τόσο κοινωνικά αποκρουστικό όπως αυτό του ΔΝΤ» υποστήριξε.

Αναφέροντας για μια ακόμα φορά την πρόταση του για ντιμπέιτ με τον κ. Μητσοτάκης, ο κ. Τσίπρας είπε «αποφεύγει ο κ. Μητσοτάκης εφ' όλης της ύλης τηλεοπτική διαμάχη γιατί θα γλιτώσει τη συντριβή αφού δεν θα χρειαστεί να αντιπαρατεθεί με πραγματικά επιχειρήματα. Αν και του είπα πως για να έχει υψηλή τηλεθέαση πρέπει να βγει στην τηλεόραση μαζί μου».

«Εμείς θα αντιπαρατεθούμε με το έργο μας, τις προτάσεις, την αλήθεια» συμπλήρωσε.

Σχετικά με το διακύβευμα των ευρωεκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «η Ευρώπη της λιτότητας έγινε το υπόστρωμα για την άνοδο της ακροδεξιάς Οι Έλληνες αποδείξαμε τα 4 χρόνια το όραμά μας για μια άλλη Ευρώπη: της δημοκρατίας της αλληλεγγύης, των δημοκρατικών αξιών».

Κάνοντας επίθεση στον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «ο Βαυαρός και μισέλληνας κ. Βέμπερ ήθελε την Ελλάδα έξω από το ευρώ. Θα δώσουμε ψήφο σε όσους αβαντάρουν την ακροδεξιά, στους υβριστές της χώρας μας;» διερωτήθηκε.

Το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ισπανία έδειξε ο Νότος είναι εδώ, οι δημοκρατικές δυνάμεις είναι εδώ. Πηγαίνουμε για μια νέα νίκη στις ευρωεκλογές που αφορούν το μέλλον του τόπου, της Ευρώπης, των νέων, των παιδιών» όπως σημείωσε.

Μιλώντας για την ψήφο των νέων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως «και οι νέοι θα δώσουν την απάντηση, θα ανακόψουν την άνοδο της ακροδεξιάς. Οι νέοι που δεν χρειάζεται να νουθετούμε, η γενιά που την ώθησαν τη μετανάστευση, τη στέρησαν το δικαίωμα στη γνώση, στην ασφάλιση, στον αθλητισμό. Αυτούς τους νέους εμπιστευόμαστε».

Τονίζοντας τη σημασία που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Προοδευτική Συμμαχία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «οι πολιτικοί μας αντίπαλοι θα προσπαθήσουν να δηλητηριάσουν τις ψυχές των ανθρώπων. Δεν θα τα καταφέρουν γιατί υπάρχει η μνήμη και η κρίση, αλλά και η πλατειά συστράτευση στην Προοδευτική Συμμαχία».

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για την ανακοίνωση οικονομικών μέτρων την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός είπε πως «η εβδομάδα που θα έρθει θα έχει άσχημα νέα για τους πολιτικούς αντιπάλους μας, καλά νέα για τη μεσαία τάξη»

Αν σου άρεσε κάνε