Μήνυμα Παυλόπουλου κατά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα Παυλόπουλου κατά των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:11 Δημιουργία 07/05/19, 14:09

Την «προκλητική στάση» της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ καταδίκασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κάνοντας λόγο για «ευθεία παραβίαση» του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου από την Άγκυρα.

Αναφερόμενος στην απόφαση της γειτονικής χώρας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι το ζήτημα δεν αφορά μόνο την Κύπρο, αλλά αποτελεί ζήτημα υπεράσπισης της εφαρμογής του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

«Είναι γνωστή η στάση της Τουρκίας αυτές τις μέρες, μια στάση η οποία αποτελεί ευθεία και ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και, συγκεκριμένα, του Δικαίου της Θάλασσας, όπως αυτό κωδικοποιήθηκε το 1982 με την Συνθήκη του Montego Bay. Η Τουρκία παραβιάζει τις διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Και αυτό το οποίο οφείλει να γνωρίζει η Τουρκία είναι ότι το Δίκαιο της Θάλασσας την δεσμεύει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου.

Όπως σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, η Τουρκία διατείνεται ότι δεν έχει προσχωρήσει στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην Συνθήκη του Montego Bay. Ωστόσο, συνέχισε, «είναι γνωστό, λόγω του ότι έχουν προσχωρήσει σε αυτήν πολλά κράτη, ότι η παραπάνω συνθήκη παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες διεθνούς δικαίου που δεσμεύουν όλους, άρα και την Τουρκία».

«Η Συνθήκη του Montego Bay είναι μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αφού η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία έχει απέναντί της και την διεθνή κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση» πρόσθεσε, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την «ομόφωνη καταδίκη στην προκλητική στάση της Άγκυρας».

Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τέλος τον ρόλο που έχει διαδραματίσει το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο στην υπεράσπιση των παραπάνω θεμάτων αλλά και της Ελλάδας.

Αν σου άρεσε κάνε