Νέα υποστήριξη Αποστολάκη σε Κύπρο και προειδοποιήσεις προς Τουρκία

Νέα υποστήριξη Αποστολάκη σε Κύπρο και προειδοποιήσεις προς Τουρκία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:46 Δημιουργία 07/05/19, 14:42

Ακόμα μια προειδοποίηση προς την Τουρκία, εν μέσω των συνεχιζόμενων απειλών από την Άγκυρα στην Ανατολική Μεσόγειο, έστειλε την Τρίτη ο Ευάγγελος Αποστολάκης, σε ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας στο ετήσιο συνέδριο «Εxposec-DefenceWorld Conference 2019».

Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε πως η τουρκική ενέργεια «έχει προκαλέσει πολλές διεθνείς αντιδράσεις, όπως από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και πολλές άλλες πλευρές. Επικροτούμε την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κύπρου, παραμένουμε σε συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και τους κοινοτικούς εταίρους και συμμάχους μας για τις επόμενες ενέργειες και υποστηρίζουμε την Κύπρο σε όλες τις ενέργειες».

Όπως είπε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «αντιμετωπίζουμε τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στο χώρο του Αιγαίου και τις διάφορες ανυπόστατες αιτιάσεις, αντιδρώντας πάντα με σύνεση και στρατηγική ψυχραιμία. Παρά τα υφιστάμενα προβλήματα, από την πλευρά μας, καταβάλλουμε μια προσπάθεια εξομάλυνσης. Στη λογική αυτή, προγραμματίζεται το προσεχές χρονικό διάστημα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δυο χωρών, για να καθοριστούν δράσεις στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Παράλληλα, ανέφερε πως «η αμυντική διπλωματία μας κεφαλαιοποιεί την παρακαταθήκη, των παραδοσιακά καλών σχέσεων της Ελλάδας με τον αραβικό κόσμο και συμβάλει με αυτό τον τρόπο στην σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Έτσι φέρνουμε κοντά χώρες με ιδιαίτερες, διαφορετικές ή και ιστορικά αντιδιαμετρικές πολιτικές, προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ τους».

«Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η πολύ στενή στρατιωτική συνεργασία που έχουμε με την Αίγυπτο και η αντίστοιχη με το Ισραήλ. Άλλωστε, η Ελλάδα επιδεικνύει εξαιρετική δραστηριότητα στη διαμόρφωση νέων συσχετισμών δυνάμεων και συμμαχιών. Οι τριμερείς συνεργασίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ το αποδεικνύουν με τον πλέον εύγλωττο τρόπο. Ιδιαίτερα η συμμετοχή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών κυρίου Πομπέο, στην πρόσφατη τριμερή Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ, αποτελεί απτή απόδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ και ένα ισχυρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία των γερουσιαστών Ρούμπιο και Μενέντεζ και στην κατάθεση στη Γερουσία των ΗΠΑ, του νομοσχέδιου για την «Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019», ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε πως «είναι πολύ μεγάλης σημασίας για τη χώρα μας και κινείται στη σωστή κατεύθυνση».

Επιπλέον, ο Έλληνας υπουργός έκανε αναφορά και στην εγχώρια αμυντική παραγωγή, αλλά και στα προγράμματα των Ε.Δ. που βρίσκονται σε εξέλιξη.

«Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικά παραθέτω, ότι ολοκληρώσαμε στην Ελλάδα το πρόγραμμα ναυπήγησης των Υποβρυχίων τύπου 214 από τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, που μας έχει δώσει την δυνατότητα ανάπτυξης ενός στόλου με τα πλέον σύγχρονα συμβατικά Υποβρύχια παγκοσμίως. Επίσης, ολοκληρώνουμε ένα άλλο πρόγραμμα ναυπήγησης, αυτό των νέων Πυραυλακάτων, από ελληνικά χέρια στην Ελευσίνα», υπογράμμισε ο κ. Αποστολάκης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως «έχει αρχίσει η παραλαβή ελικοπτέρων από τις ΗΠΑ, δρομολογείται η αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, υλοποιείται ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B, ενώ γίνονται και οι απαραίτητες ενέργειες για τον εκσυγχρονισμό των Φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, την ενίσχυση του Στόλου με νέες Φρεγάτες, την υποστήριξη των αεροσκαφών Mirage και τον εκσυγχρονισμό της αεράμυνας και του συστήματος επιτήρησης».

«Όλες αυτές οι ενέργειες, εντάσσονται στην προσπάθεια που καταβάλλουμε και για την ενίσχυση και αναζωογόνηση της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, με προφανή οφέλη για την εθνική οικονομία. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να συμβάλλουμε στην πρόοδο των εταιρειών, των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά , της Ελευσίνας, της ΕΑΒ, των ΕΑΣ και της ΕΛΒΟ», υπογράμμισε.

Αν σου άρεσε κάνε