Άγνοια και προβληματισμό εκφράζουν οι θεσμοί για τις εξαγγελίες Τσίπρα

Άγνοια και προβληματισμό εκφράζουν οι θεσμοί για τις εξαγγελίες Τσίπρα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 14:18 Δημιουργία 08/05/19, 14:08

Ενοχλημένοι και ανήσυχοι εμφανίζονται οι θεσμοί, στον απόηχο των κυβερνητικών παρεμβάσεων, τις οποίες εξήγγειλε μόλις χθες ο πρωθυπουργός, σε μία πανηγυρική φιέστα στο Ζάππειο Μέγαρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές δηλώνουν άγνοια τόσο για τη ρύθμιση των 120 δόσεων όσο και για το καλάθι παροχών του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο μεταξύ άλλων συμπεριλάμβανε και προεκλογικά «δώρα», όπως τη 13η σύνταξη, μισή σύνταξη.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι θεσμοί είχαν απλώς μία γενική εικόνα για τις κυβερνητικές εξαγγελίες, δεν ήξεραν ωστόσο ακριβώς ποιες θα είναι οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού, καθώς αυτές «γράφονταν» μέχρι την τελευταία στιγμή.

Την ίδια ώρα, οι δανειστές επισημαίνουν πως θα βάλουν στο «μικροσκόπιο» τους τα θετικά μέτρα, αφότου αναχωρήσουν από την Αθήνα, που σημαίνει πως στην έκθεσή τους για την οικονομία θα συμπεριλάβουν την «ετυμηγορία» τους.

Οι πληροφορίες λένε ότι οι θεσμοί ρώτησαν την ελληνική πλευρά κατά τις σημερινές συναντήσεις για το κόστος των παρεμβάσεων του 2019, ζητώντας ενημέρωση και για τον τρόπο κοστολόγησης και θέτοντας στο τραπέζι το ζήτημα των επιπρόσθετων παρεμβάσεων λόγω επερχόμενων δικαστικών αποφάσεων για τα αναδρομικά.

Επί τάπητος τέθηκε και ο ειδικός λογαριασμός των 5,5 δισ. ευρώ, που η κυβέρνηση επιθυμεί να λειτουργήσει ως το «αντάλλαγμα» για την έμμεση μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 2,5% του ΑΕΠ.

Πάντως, κύρια απάντηση των θεσμών είναι η τήρηση της συμφωνίας για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2022 και σταδιακή απομείωσή τους στη συνέχεια προς το 2,2% του ΑΕΠ.

Αν σου άρεσε κάνε