Με νέα, προσωπική επίθεση ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη

Με νέα, προσωπική επίθεση ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 20:58 Δημιουργία 10/05/19, 20:17

Παρά το ό,τι ανέφερε πως δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο κλίμα πόλωσης που επικράτησε στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε εκ νέου σε προσωπικό επίπεδο προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού στη Βουλή το βράδυ της Παρασκευής επί της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας «αυτό ο τριήμερο η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της προσπάθησαν να εκτρέψουν τη συζήτηση. Ο στόχος τους νομίζω έγινε σαφής: να μην συζητήσουμε για τα μέτρα ανάπτυξης, την οικονομία, το πώς θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα αλλά να συζητάμε θέματα που επέλεξε το επικοινωνιακό του επιτελείο».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε προς τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν πρόκειται να ξανασχοληθώ με τις πολιτικές επιθέσεις και τα fake news. Εσείς μπορείτε να συνεχίσετε μόνος σας, ακόμη και επιτιθέμενος σε νεκρούς. Εγώ δεν έχω μιλήσει ποτέ με αυτό τον τρόπο».

Ωστόσο, στη συνέχεια δήλωσε πως «ο πατέρας σας ήταν πρωθυπουργός, σε ένα πολωμένο κλίμα, όπως τώρα. Η τότε αντιπολίτευση τον έλεγε εφιάλτη κλπ. Εγώ ποτέ δεν έχω αναφερθεί σε τίποτα από όλα αυτά.

Θέλω να αναρωτηθώ δημόσια και ανοιχτά, γιατί επιλέγετε αυτή τη στρατηγική της λάσπης στον ανεμιστήρα. Αφού μας λέτε ότι είστε μπροστά στις εκλογές, τις έχετε κερδίσει, έχετε τον θρίαμβο στο τσεπάκι σας. Μήπως τελικά ζορίζεστε και γι'αυτό αντί να συζητάμε άλλα, θέλετε να συζητάμε για τους πατεράδες μας και τις διακοπές;» όπως συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Οι κατηγορίες για τις ελίτ

Αφού ολοκλήρωσε τον πρώτο γύρο επιθέσεων στον αρχηγό της ΝΔ, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχετε κάνει μεγάλο λάθος προσπαθώντας να πάτε την συζήτηση από την οικονομία στο ηθικό μειονέκτημα. Μετά το "μαζί τα φάγαμε" του κ. Πάγκαλου, θέλετε να πείτε "όλοι το ίδιο είμαστε"».

«Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε να μας πείσετε ότι δεν είστε μέλος της ελίτ, ή ότι είμαι εγώ μέλος της ελίτ. Το πρόβλημα είναι το πρόγραμμά σας και ο απαξωτικός σας λόγος γα τον λαό» πρόσθεσε προς τον κ. Μητσοτάκη.

Ακόμα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε «εγώ παρότι επιλέγω να ρίξω τους τόνους, είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσετε έτσι μέχρι τις εκλογές. Γιατί έχετε αντιγράψει την καμπάνια του ακροδεξιού Μπολσονάρου».

Απαντώντας στα σχόλια για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «όταν επί ημερών σας ο κ. Ξηρός έπαιρνε, ορθώς, άδειες και τελικά μια μέρα δεν γύρισε, δεν ήσασταν υπουργός; Ούτε αντιδρούσατε ούτε μιλάγατε».

«Εκλογές στην ώρα τους»

«Όσο εσείς θα ασχολείστε με την παραπλάνηση, εμείς θα εργαζόμαστε για να δίνουμε απαντήσεις στα πραγματικά προβλήματα και τις ανάγκες» δήλωσε ο κ. Τσίπρας, για να τονίσει στη συνέχεια πως «αυτή η Βουλή συνέρχεται για να ψηφίσει σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών. Με ιεραρχήσεις για τις επόμενες γενιές και για τους αδύναμους».

Θέλοντας να απομακρύνει και πάλι τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, είπε πως «όσο εσείς ασχολείστε με την παραπλάνηση, εμείς θα εργαζόμαστε και θα δίνουμε απαντήσεις στις πραγματικές ανάγκες των πολλών.

Αυτή θα είναι η πολιτική της ΝΔ μέχρι και τις εθνικές εκλογές, που θα γίνουν στην ώρα τους» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι την προγραμματική συζήτηση, είπε ο πρωθυπουργός και αναρωτήθηκε γιατί.

«Γιατί το επιλέγετε αυτό; Αφού εδώ και τρία χρόνια μας διαβεβαιώνετε ότι έχετε όχι απλά τη νίκη, αλλά το θρίαμβο στο τσεπάκι σας; Αφού και χθες μας είπατε ότι είσαστε ο βέβαιος νικητής των εκλογών. Όχι απλά νικητής αλλά θριαμβευτής με 10-15 μονάδες, σε όποια κάλπη κι αν στηθεί, όποτε κι αν στηθεί. Γιατί δείχνετε τέτοιο άγχος, τέτοια ανασφάλεια και τέτοιο πανικό ; Γιατί πέφτετε τόσο χαμηλά; Μήπως τελικά δεν είναι έτσι τα πράγματα;» τόνισε και συνέχισε: «Μήπως ανακαλύψατε ότι για να κερδίσεις στη κάλπη δεν αρκεί να έχεις τη πλειοψηφία των ΜΜΕ με το μέρος σου; Μήπως ο προδιαγεγραμμένος και προεξοφλημένος εκλογικός σας θρίαμβος θα είναι για άλλη μια φορά μόνο δημοσκοπικός; Όπως τον Ιούλη του 2015 ; Που οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω 15 με 20 μονάδες ; Μήπως αυτός είναι ο λόγος που σας οδηγεί σε αυτή την επιλογή της κλιμάκωσης της έντασης ; Ή μήπως γιατί όσο πλησιάζει η ώρα της αλήθειας, φοβάστε ότι τόσο καιρό ζείτε σε μια φούσκα;».

«Διαφήμιση» των προεκλογικών παροχών

Στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας θέλησε να «σηκώσει» τις κυβερνητικές παροχές που ανακοίνωσε ο ίδιος από το Ζάππειο την περασμένη Τρίτη.

«Τα μέτρα στήριξης που φέρνουμε και ψηφίσουμε είναι μόνιμα, είναι η αποκατάσταση των αδικιών. Και δεν είναι μέτρα που αυξάνουν το δημόσιο χρέος, δεν παράγουν έλλειμμα. Είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς. Προχωρούμε σε αυτή την ελάφρυνση χωρίς να ανταλλάξουμε ούτε απολύσεις ούτε περικοπές» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος και πάλι στον κ. Μητσοτάκη, ο πρωθυπουργός είπε πως «είπατε κ. Μητσοτάκη ότι δεν γίνεται να επανέλθει η 13η σύνταξη. Θα 'ρθείτε να την ψηφίσετε; Το πρόβλημά σας κ. Μητσοτάκη δεν είναι ότι είστε μέλος της ελίτ, αλλά ότι με τις επιλογές σας υποστηρίζετε τις ελίτ».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι φωτοβολίδα, δε πρόκειται να σβήσει και θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Όχι γιατί, όπως λέτε, κάνει παροχές. Δεν κάνουμε παροχές. Και μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του λαού. Αλλά γιατί εκφράζει και εκπροσωπεί ένα πλατύ κοινωνικό ρεύμα. Είναι ο κύριος εκφραστής της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης στη χώρα και, κυρίως, είναι η παράταξη που εκπροσωπεί και που παλεύει για τα συμφέροντα των πολλών», σημείωσε.

Κάνοντας επίθεση στις θέσεις της ΝΔ για το συνταξιοδοτικό, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε «στη χώρα μας υπάρχει από το 2002 σύστημα 3 πυλώνων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Όμως οι πολίτες δεν επιλέγουν τους άλλους δύο πυλώνες αλλά τον βασικό, λόγω μειωμένου εισοδήματος. Ο δικό σας καημός είναι που δεν πηγαίνουν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Για τα ζητήματα της Υγείας, ο πρωθυπουργός είπε προς τη ΝΔ ότι «όταν εσείς βάζετε 5 ευρώ για πρόσβαση στα νοσοκομεία και χαρίζατε τις επιστροφές των φαρμακευτικών εταιρειών, ελαφρύνατε τους λίγους και βαρύνατε τους πολλούς. Εμείς κάνουμε ακριβώς το αντίθετο».

Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, σημείωσε πως «είναι τουλάχιστον αστείο ότι ξεκινήσατε την ομιλία σας κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι "δεν χαρίζουμε τη μάχη κατά των ανισοτήτων στην Αριστερά". Μα εσείς δεν λέγατε ότι η ανισότητα φτωχών-πλουσίων είναι φυσική νομοτέλεια;».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός δήλωσε προς τη ΝΔ «ξέρω ότι επιλογή σας είναι να συνεχίσετε να δηλητηριάζετε τον τόπο το επόμενο διάστημα. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε τον εαυτό σας και το κόμμα σας τοξικό για τον τόπο.

Ο ελληνικός λαός στις 26 του Μάη θα στείλει ένα μήνυμα ισχυρό και στις ελίτ αλλά και στους αλαζόνες. Εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με αξιοπρέπεια, ταπεινότητα, σκληρή δουλειά, για να δώσουμε την τελική μας αναφορά στην κοινωνία και μόνο» ολοκλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Αν σου άρεσε κάνε