Μητσοτάκης: Το εκλογικό διακύβευμα και το «γαλάζιο» αφήγημα

Μητσοτάκης: Το εκλογικό διακύβευμα και το «γαλάζιο» αφήγημα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 07:30 Δημιουργία 13/05/19, 07:15
Αρθρογράφος: Γιάννης Σαραντάκος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ

Την ευθεία πρόσκληση - πρόκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εθνικές εκλογές το βράδυ της 26ης Μαΐου, εφόσον δεν πάρει την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από τον ελληνικό λαό, απευθύνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ «σήκωσε το γάντι», που «πέταξε» ο πρωθυπουργός στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, θέτοντας το διακύβευμα της ευρωκάλπης αι τονίζοντας ότι εάν η «γαλάζια» παράταξη κερδίσει την αναμέτρηση, τότε αυτό θα σημαίνει ότι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να προκηρύξει εθνικές εκλογές αμέσως (κάτι που αν συμβεί τότε, οι κάλπες θα πρέπει να στηθούν το αργότερο στα τέλη Ιουνίου).

Μετά και την τοποθέτηση αυτή του προέδρου της ΝΔ, το σκηνικό ξεκαθαρίζει απόλυτα ενόψει των ευρωεκλογών, καθώς - όπως φαίνεται - όλοι αποδέχονται τον δημοψηφισματικό χαρακτήρα της επικείμενης αναμέτρησης. Για τον κ. Μητσοτάκη στις 26 Μαΐου δεν υπάρχει «χαλαρή ψήφος», παρά μόνο στήριξη του κυβερνητικού προγράμματος του κόμματός του και ταυτόχρονα καταδίκη των όσων έγιναν τα τελευταία 5 χρόνια στην Οικονομία, την Υγεία, την Παιδεία και την Ασφάλεια.

Στην εφόλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε χθες ο κ. Μητσοτάκης, πέραν της πρόκλησης προς τον πρωθυπουργό, επανέφερε το ζήτημα των διακοπών του κ. Τσίπρα, τονίζοντας ότι «ήρθε στην εξουσία πάνω σε ένα τρακτέρ και φωνάζοντας go home madam Merkel», αλλά αποχωρεί, καπνίζοντας πούρα πάνω σε πολυτελή σκάφη».

Είπε ακόμη ότι η ΝΔ θα ψηφίσει κάθε μέτρο, που θα ενισχύει οικονομικά τους πολίτες, αλλά διευκρίνισε ότι το επίδομα που ο κ. Τσίπρας «βάφτισε» ως 13η σύνταξη, παραλίγο να το δώσει μαζί με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ανήμερα των εκλογών.

Σε αυτούς τους δύο άξονες, δημοψηφισματικός χαρακτήρας των εκλογών, απόπειρα εξαγοράς συνειδήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα βασίσει η ΝΔ την τακτική της στην τελική ευθεία των δύο εβδομάδων, που απομένουν μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Χrimaonline.gr, ο κ. Μητσοτάκης δέχεται εισηγήσεις να «κλείσει» την προεκλογική περίοδο στη Θεσσαλονίκη, με δεδομένο το βάρος που έχει ρίξει στη Βόρεια Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, την τελευταία εβδομάδα θα είναι στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας και δεν αποκλείεται να μιλήσει παρουσία του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επίσης θα περιοδεύσει στην περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.

Χθες, στη Θεσσαλονίκη ήταν ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μίλησε σε εκδήλωση του στενού του συνεργάτη και υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ , Δημήτρη Βαρτζόπουλου.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να δείξουν με την ψήφο τους την πόρτα της εξόδου στον κ. Τσίπρα και στον ΣΥΡΙΖΑ και εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το βράδυ της 26ης Μαΐου, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης θα είναι οι νικητές των εκλογών.

Αν σου άρεσε κάνε