Δημοσκόπηση: Η ΝΔ διπλασιάζει τις έδρες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Δημοσκόπηση: Η ΝΔ διπλασιάζει τις έδρες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 17:07 Δημιουργία 13/05/19, 16:54

Την παγίωση της ΝΔ ως πρώτο κόμμα ενόψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου καταγράφει νέα έρευνα του Open Europe, που βλέπει το φως της δημοσιότητας τη Δευτέρα, με τη «γαλάζια» παράταξη να εμφανίζεται να διπλασιάζει τις έδρες της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ΝΔ προβλέπεται να διπλασιάσει τις έδρες της από 5 σε 10 και να κερδίσει περίπου το 37% της ψήφου.

Σύμφωνα με την αναλύτρια Ζωή Αλιπράντη, η ΝΔ επενδύει ισχυρά στις ευρωεκλογές για εσωτερικούς λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ μένει πίσω στις δημοσκοπήσεις, αλλά προβλέπεται να διατηρήσει τις έξι έδρες του, με τα δύο κόμματα να καταλαμβάνουν τις 16 από τις 21 έδρες.

Η αναλύτρια επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού κοινού εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών, γεγονός που προκάλεσε μια σειρά άρθρων, σύμφωνα με τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ μετασχηματίστηκε σε ένα παραδοσιακό πολιτικό κόμμα, δηλαδή απώλεσε τη ριζοσπαστική ευρωπαϊκή ατζέντα και ρητορική και ήρθε πιο κοντά σε αυτή ενός σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Όμως, προσθέτει το Open Europe, σε εσωτερικό επίπεδο παραμένουν μακριά από το σοσιαλδημοκρατικό μονοπάτι. Πάντως, θεωρείται ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν για κόμματα που είναι υπέρ της συμμετοχής της χώρας στην ΕΕ και δεν θα επιδιώξουν ένα ριζοσπαστικό δρόμο.

Πτώση για τα μικρότερα κόμματα

Οι υπόλοιπες έδρες αναμένεται ότι θα χωριστούν ανάμεσα στο ΚΙΝΑΛ και τη Χρυσή Αυγή, που αναμένεται ότι θα χάσει μία από τις τρεις έδρες της, ενώ μία έδρα αναμένεται ότι θα καταλάβει το ΚΚΕ. Εκτός ευρωκοινοβουλίου αναμένεται ότι θα βρεθούν τόσο το Ποτάμι όσο και οι ΑΝΕΛ που αναμένεται ότι θα χάσουν τις έδρες τους, γεγονός που δείχνει την επιστροφή στο στοιχείο του δικομματισμού.

Αν σου άρεσε κάνε