Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για το «7ήμερο»

Στη Βουλή μεταφέρθηκε η αντιπαράθεση για το «7ήμερο»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 00:10 Δημιουργία 13/05/19, 23:50

Ο εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Βρούτσης, και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, διασταύρωσαν τα ξίφη τους σήμερα στη Βουλή, συνεχίζοντας την αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει για την επταήμερη εργασία.

«Την έγκριση της πρώτης κλαδικής σύμβασης εργασίας στην Ελλάδα, που προβλέπει τη δυνατότητα επταήμερης εργασίας, υπέγραψε η σημερινή υπουργός Εργασίας» υποστήριξε στη Βουλή ο εισηγητής της Ν.Δ., Γιάννης Βρούτσης, προκαλώντας την αντίδραση της Έφης Αχτσιόγλου, η οποία κατηγόρησε τον πρώην υπουργό αφενός για άγνοια, αφετέρου για προσπάθεια «να μαζέψει τα αμάζευτα» μετά την «καθαρή τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για επταήμερη εργασία».

Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του επί του νομοσχεδίου για τις 120 δόσεις, ο κ. Βρούτσης κατηγόρησε τους κυβερνώντες «ως απόλυτους υποκριτές», δεδομένου - όπως είπε - ότι από χθες προσπαθούν να πείσουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης μίλησε για επταήμερη εργασία, «πράγμα αναληθές», ενώ το έχουν κάνει οι ίδιοι για όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού.

Ο τομεάρχης Εργασίας της Ν.Δ. τόνισε ότι «καταγγέλλει την κυβερνητική υποκρισία», όχι την πρακτική, καθώς, όπως ανέφερε, για την εν λόγω σύμβαση εργασίας υπήρχε συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών.

«Η σύμβαση αυτή φέρει τη σφραγίδα του υπουργείου Εργασίας κι αυτό δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» είπε ο κ. Βρούτσης, με την υπουργό Εργασίας να παίρνει τον λόγο για να καταλογίσει στον εισηγητή της Ν.Δ., «παρότι πρώην υπουργός», «άγνοια» για το τι συμβαίνει με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επισημαίνοντας πως αυτές δεν εγκρίνονται από κανέναν υπουργό. «Αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό και θα σήμαινε παρέμβαση στη συνδικαλιστική ελευθερία των μερών. Οι ΣΣΕ κατατίθενται κι αναρτώνται στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν εγκρίνονται από κάποιον υπουργό, δεν κάνει ο υπουργός προληπτικό έλεγχο νομιμότητας μιας συλλογικής σύμβασης. Αυτό που συμβαίνει είναι αν μια κλαδική συλλογική σύμβαση καλύπτει το 51% των εργαζόμενων του κλάδου, τότε ο υπουργός μπορεί να την κηρύξει υποχρεωτική. Αυτή την προϋπόθεση ελέγχει κι αυτή τη συνέπεια έχει από τη στιγμή που επανήλθε η αρχή της επεκτασιμότητας» είπε η κ. Αχτσιόγλου. Όπως συμπλήρωσε η υπουργός Εργασίας, στην Ελλάδα υπάρχει εργατική νομοθεσία η οποία προβλέπει εδώ και δεκαετίες το 40ωρο ως νόμιμο ωράριο, το οποίο δεν μπορεί να μεταβάλλεται, ενώ το συμβατικό ωράριο που συμφωνούν τα μέρη μπορεί μόνο να βελτιώνεται κι όχι να χειροτερεύει.

«Επομένως, και για να τελειώνουμε με αυτή την αποκάλυψη ότι εγώ ενέκρινα να δουλεύουν οι εργαζόμενοι επτά ημέρες την εβδομάδα, καταθέτω στα πρακτικά την πράξη επιβολής προστίμων του ΣΕΠΕ και για επιχείρηση που ήθελε να επιβάλει επταήμερη εργασία και άλλες δέκα ακόμη, γιατί αυτή είναι η δουλειά του υπουργείου, να ελέγχει και να επιβάλλει πρόστιμα όταν παραβιάζονται οι κανόνες της εργατικής νομοθεσίας» είπε προς τον κ. Βρούτση η κ. Αχτσιόγλου.

Αναφερόμενη στο θέμα που ανέκυψε από τη συνέντευξη του προέδρου της Ν.Δ. για το ζήτημα της επταήμερης εργασίας, είπε πως είναι σαφές ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε σε επταήμερη εργασία. Όπως σημείωσε, η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων υπάρχει εδώ και δεκαετίες (ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, ηλεκτρισμός, χαλυβουργική κ.α.), άρα - κατά την κ. Αχτσιόγλου - είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μιλούσε γι' αυτά ως να μιλούσε για κάτι νέο. «Από τη στιγμή που τοποθετείται και μιλάει για μια αλλαγή, είναι πρόδηλο ότι δεν αναφέρεται στη λειτουργία μιας επιχείρησης, αλλά για κάτι νέο, στο οποίο - όπως είπε πολλές φορές - ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ξέρει να προσαρμόζεται» ανέφερε η υπουργός. «Αυτό για όποιον δεν θεωρεί ότι από τη φράση του και μόνο δεν προκύπτει το επταήμερο της εργασίας» κατέληξε.

Ανταπαντώντας, ο κ. Βρούτσης υποστήριξε πως η υπουργός προσπαθεί «να καλύψει τη μεγάλη γκάφα» του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού, «που δεν είναι άλλη από το ότι επικαλέστηκε την επέκταση της λειτουργίας της επιχείρησης ως ευθύνη του κ. Μητσοτάκη, που ήταν το αυτονόητο και το είχε υπογράψει η ίδια».

Υπ. Εργασίας: Κανόνας αναγκαστικού δικαίου η απαγόρευση επταήμερης εργασίας

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αργά απόψε, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σημειώνει:

«Μετά από αλλεπάλληλες αποτυχημένες "διευκρινίσεις" και "επεξηγήσεις" των συνεργατών του και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να "μαζέψουν" τις δηλώσεις του υπέρ της επταήμερης εργασίας, σήμερα ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο Εργασίας, επί ΣΥΡΙΖΑ, δήθεν νομιμοποιεί την επταήμερη εργασία μέσω συλλογικών συμβάσεων.

Κατανοούμε τον κ. Βρούτση που μετά από όσα είπε ο αρχηγός του υπέρ της επταήμερης εργασίας κάνει ό,τι μπορεί για να τον υπερασπιστεί. Έχει αναλάβει μια δύσκολη αν όχι αδύνατη αποστολή.

Του υπενθυμίζουμε απλώς ότι η απαγόρευση της επταήμερης εργασίας είναι κανόνας αναγκαστικού δικαίου, τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης προφανώς ονειρεύεται να καταργήσει.

Για τη συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση εργασίας που επικαλέστηκε ως δήθεν "αποκάλυψη", τον ενημερώνουμε ότι: Η σύμβαση διατηρεί σε ισχύ προηγούμενό της όρο που προβλέπει ρητά ότι η εργασία είναι πενθήμερη και οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες.

Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε διάταξη συλλογικής σύμβασης εργασίας ενδεχόμενα παραβιάζει τον κανόνα της απαγόρευσης της επταήμερης εργασίας είναι αυτοδικαίως άκυρη και επιφέρει πρόστιμα, τα οποία πολλάκις έχουν καταλογιστεί από το Σ.ΕΠ.Ε., που ευτυχώς επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί για την προστασία των εργαζομένων από επιχειρηματίες που έχουν την ίδια αντίληψη με τον κ. Μητσοτάκη.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει ρητά και η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση - "αποκάλυψη", στο άρθρο 6, όπου ρητά επαναλαμβάνει: "Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από ατομική σύμβαση, νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές ρυθμίσεις, Κανονισμούς Εργασίας, επιχειρησιακή συνήθεια, δεν θίγονται από τις διατάξεις της παρούσας και εξακολουθούν να ισχύουν» καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.

Αν σου άρεσε κάνε