Και ο Τζανακόπουλος κατά της Κομισιόν για τις προεκλογικές παροχές

Και ο Τζανακόπουλος κατά της Κομισιόν για τις προεκλογικές παροχές

ΠΟΛΙΤΙΚΗ UPD 15:30 Δημιουργία 16/05/19, 15:26

Μετά από τις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου προς την Κομισιόν για τους κινδύνους που προκύπτουν για την ελληνική οικονομία από τις προεκλογικές παροχές του Αλέξη Τσίπρα, και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος θέλησε να υποστηρίξει πως οι αντιρρήσεις των Βρυξελλών είναι αβάσιμες.

Μιλώντας στο Kontra Channel, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η διαδικασία αποπληρωμής του ΔΝΤ συνεχίζεται κανονικά με ορίζοντα τον Ιούλιο.

«Πιστεύω ότι αυτή είναι μια διαδικασία η οποία προχωρά. Έχει αρκετές τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες πρέπει να διευθετηθούν και το χρονοδιάγραμμα, αν δεν κάνω λάθος, προβλέπει ότι η αποπληρωμή του ΔΝΤ κατά 3,7 δις ευρώ, δηλαδή, ενός αρκετά μεγάλου τμήματος, περίπου του 30% του δανείου του ΔΝΤ, θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο πλαίσιο, υπεραμύνθηκε των μέτρων και του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «εφόσον η αποπληρωμή των τόκων είναι εγγυημένη δεν υπάρχει ζήτημα το οποίο θα μπορούσε να τεθεί, να δημιουργήσει αντιπαράθεση, παρά μόνο, υπό την προϋπόθεση ότι αυτός που θα έμπαινε στην αντιπαράθεση θα είχε πολιτικό λόγο να το κάνει. Δηλαδή, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τεχνικό επιχείρημα ή τεχνικός λόγος για τον οποίον όλη αυτή η στρατηγική που ξεδιπλώσαμε θα μπορούσε να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις με τους εταίρους μας και την πολιτική ηγεσία της ΕΕ».

Μιλώντας για την αριθμητική των μέτρων, ανέφερε: «Η πραγματικότητα των αριθμών λέει το εξής: ότι αυτή την στιγμή τα μέτρα αυτά, σε καμία περίπτωση για το 2019, δεν πρόκειται να θέσουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε ό,τι αφορά δε το 2020, αυτό το οποίο κάνουμε είναι το εξής: Αφ’ ης στιγμής δημιουργήθηκαν υπερπλεονάσματα τα προηγούμενα χρόνια μέσα από τις θυσίες του ελληνικού λαού, αυτό το οποίο εμείς οφείλουμε να κάνουμε ως κυβέρνηση είναι να αξιοποιήσουμε, όσο το δυνατόν περισσότερο, τα ρευστά διαθέσιμα για να δημιουργήσουμε δημοσιονομικό χώρο για την ελληνική οικονομία.

Έτσι, ώστε να μπορέσει και η ανάπτυξη να τονωθεί αλλά και η κοινωνία να στηριχθεί. Αυτό είναι το δεύτερο. Και το τρίτο πάλι έρχεται στη μέση η πολιτική. Η χώρα δεν βρίσκεται πλέον σε μνημονιακή συνθήκη. Σε μνημονιακή επιτροπεία. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε τη δυνατότητα, εφόσον τηρούμε τους συγκεκριμένους στόχους που έχουν συμφωνηθεί, έχουμε τη δυνατότητα λοιπόν, να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε τις δικές μας πολιτικές, με βάση τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Και αυτό ακριβώς κάνουμε».

Αν σου άρεσε κάνε